VENNESLA: Beslutningen satt langt inne hos flere av politikerne da plan— og økonomiutvalget behandlet saken tirsdag.

Varaordfører Berit Kittelsen og ordfører Torhild Bransdal var lenge kritiske til å gi innbyggerne rett til kommunestyrets talerstol. Begge presiserte sin støtte til demokrati og åpenhet, men de mente det ikke nødvendigvis var fornuftig å innføre nye ordninger for å få innbyggerne i tale.

Begge viste til at ordfører, varaordfører og utvalgsledere stiller seg til disposisjon for befolkningen i 90 minutter foran hvert kommunestyremøte. De var også opptatt av at Norge har representativt demokrati, altså valgte representanter som skal tale på vegne av folket.

Det ble også en lang debatt om innbyggerne skal få lov å komme med spørsmål fra kommunestyrets talerstol – mange kommuner har en slik ordning – eller om det også skal åpnes for meningsytringer og debatt.

Det er Frps Magne Hunsbeth som har reist forslaget om å gi innbyggerne mulighet til å ytre seg i kommunestyret. Enden på visa i plan- og økonomi ble et enstemmig vedtak om at gruppelederne i partiene jobber fram et reglement. Det åpnes prinsipielt for spørretid/infomøter i forkant/ved starten av kommunestyrene. Sps Eivind Drivenes og KrFs Daniel Bakken var dem som sterkest støttet Frp i debatten.

Kommunestyret skal gjøre endelig vedtak i saken.