KRISTIANSAND: Kontrollen ble gjennomført fra klokken 07.30 til 09.00 mandag morgen.

— Resultatet er virkelig nedslående, sier Morten Nilsen, leder for Kjøretøy i Statens Vegvesen Vest-Agder.

— Sammen med politiet undersøkte vi hele morgenrushet fra Søgne inn til byen, forteller Morten Nilsen, leder for Kjøretøy i Statens Vegvesen Vest-Agder. Kontrollen ble utført sammen med Up og politiet i Kristiansand.

Etter oblatene

Veivesenet opplyser at det ble brukt ANPR-kamera(Automatic number plate recognition).

— Kontroller med disse kameraene vil ta seg kraftig opp i tiden fremover, ettersom ordningen med oblater ble avviklet i sommer. Tidligere kunne vi se oblatene og da skulle alt være i orden. Det fine med de nye kameraene som leser nummerskiltene, er at vi kan plukke ut de bilene som ikke har alt i orden. Alle de andre som har alt i orden kan vinkes videre, sier Nilsen, som legger til at det vil bli flere kontroller i tiden fremover.

— Vi kommer til å følge med og bruke kameraet hyppigere for å sjekke at det ikke blir verre. For det vi så i dag var nedslående, sier Nilsen.

Store mørketall

— Bilene ble avskiltet på grunn av manglende periodisk kontroll, manglende forsikring og manglende årsavgift. Vi regner med at cirka 200.000 biler i Norge som skulle vært avskiltet på grunn av disse manglene.

— Hvordan er det mulig at så mange kan kjøre ulovelig rundt?

— Det er en del som ikke har full kontroll på bilholdet. Mange av dem har leasede biler og får ikke med seg periodisk kontroll. Men det er også mange privatpersoner som ikke har forsikring eller betalt årsavgiften og som ikke har styr på periodisk kontroll, sier Nilsen.

12 bilister fikk ordne opp imanglende forsikring på stedet.