GRIMSTAD: I lokalvalg er det ofte kun titalls stemmer som skiller mellom mandatene og avgjør valg. 12. september kan stemmesedlene til Grimstad og Mandals 16-åringer avgjøre valget. 16— til 20-åringene på Dahlske videregående skole i Grimstad kan være tungen på vektskålen om ordfører Hans Antonsen får fornyet tillit.

– Det er jeg klar over, disse ungdommene kan utgjøre en forskjell, slår Antonsen fast. At 16-åringer nå får stemmerett vil endre politikken i byen. Vi som politikere må være mer konkrete, vi må lytte mer til ungdommen og for å nå ungdommen, og få stemmene, må vi være tydeligere. De eldre godtar nok i større grad at vi politikere ikke er så tydelige, mens ungdommen vil utfordre oss på dette. Det gjør igjen av vi må også tørre å si ifra, når vi for eksempel ikke har penger til en sak.

Utfordring

Antonsen peker på at dette vil fornye demokratiet, være en utfordring for politikerne, men også veletablerte pressgrupper. Nå kommer det nye velgergrupper inn, som er opptatt av andre saker. – Dette kommer til å forandre Grimstad, det blir flere ungdomskandidater på de politiske listene, og vi tar ungdom på alvor, mener Antonsen. I en appell til ungdommen håpet han flest mulig benyttet seg av stemmeretten, slik at dette blir innført på landsbasis. – Da kan vi si at vi var der da det begynte. Vi var med på å endre historien.

Grimstad er sammen med Mandal to av i alt 20 kommuner som i en forsøksordning gir 16-åringer stemmerett ved årets kommunevalg. Med barneombud Reidar Hjermann i spissen ble det i går arrangert et «kick off» ved Dahlske videregående skole. – Dette er det største arrangementet i landet så langt, utrolig flott, slo Hjermann fast. Hjermann og barneombudet har vært en pådriver i arbeidet med å få stemmerett for 16-åringer. – Dette er en viktig utvidelse av demokratiet. Nå får ungdom lov til å stemme i kommunen mens de bor her. Med dagens ordning er ungdommen ofte over 20 år før de får muligheten, da har de flyttet ut av hjemkommunen for å studere.

Valgdeltakelse

I tillegg til å gi 16-åringer stemmerett håper man også at ordningen skal føre til at valgdeltakelsen øker blant ungdommer opp til 25 år. – Dette vil føre til at flere blir opptatt av hva som skjer, kommunene må ta ungdom på større alvor, dette er et viktig demokratisk tiltak.

I sin tale til ungdommen kom Hjermann inn på argumentet om ungdommen er modne nok til å stemme. – Å være moden har aldri vært noe kriterium for å få stemme, ta deg en tur på Danskebåten så ser man 40-, 50- og 60-åringen som langt fra er modne.