GJERSTAD: I syv timer satt den litauiske mannen i provisorisk "varetekt" i sin egen varebil før politiet kunne komme og hente ham.

Litaueren ble tatt på fersken i å stjele batterier fra Sletta Bilberging klokken 01.30 natt til fredag.

— Jeg hørte det romstere ute ved verkstedet i halv to-tida natt til fredag, så jeg gikk ut for å se hva som skjedde, sier innehaver Odd Audun Sletta fra Brokelandsheia i Gjerstad til fvn.no.

"Skal hente disse batteriene"

— Da jeg så det var en utenlandskregistrert bil, gikk jeg rett bort til ham. Jeg har hatt flere dieseltyverier i det siste, så jeg tenkte det var mer av det samme, sier Sletta.

— Hva er det du driver med, spurte jeg.

"Jeg skal hente disse batteriene," svarte litaueren bramfritt tilbake.

— Nei, svarte jeg da, sier Sletta, og forteller at han ba mannen lempe batteriene ut av varebilen igjen.

Stroppet biltyven inne

Sletta ringte deretter politiet, som sa de ikke kunne komme med en gang.

Deretter ringte han til sin sønn, som kom ut og hjalp ham å hanskes med batterityven.

- Vi skjøv ham inn i varerommet på bilen, og låste igjen med hengelås og en lastestropp, forteller Sletta.

Der ble biltyven sittende i syv timer før politiet hadde tid til å hente ham.

Politiet har forklart at de hadde flere andre oppdrag denne natten som sto om liv og helse, og at de ikke oppfattet saken i Gjerstad som dramatisk.

– Det som er dumt i denne saken er at det tok så lang tid for vi kunne hjelpe til. Det er sterkt beklagelig, sier operasjonssentralens leder, Svein Vasby, til Agderposten.

HENTES: Politiet tok med seg batterityven etter syv timer, og alle tenkte at saken var avsluttet. Men mannen kom tilbake. FOTO: ODD MAGNE SLETTA

Kom tilbake

Sletta trodde han ikke ville få noe mer med mannen å gjøre etter at politiet tok ham med seg. Men samme kveld kom han tilbake, melder NRK.

– Da jeg kom hjem fra jobb, sto litaueren der og ville ha bilen sin tilbake, sier Sletta.

Politiet og trafikkstasjonen hadde gitt klar beskjed om at bilen ikke under noen omstendighet skulle ut på veien igjen fordi den var i dårlig teknisk stand.

– Men det ville han ikke forstå, så vi måtte prøve å jage ham vekk, sier Sletta. Da litaueren nektet å forlate stedet, så Sletta ingen annen råd enn å ringe politiet på nytt.

– De gjorde ikke så mye med det. Han fikk klærne sine og litt forskjellige ting fra bilen, som jeg leverte ut til han. Så gikk han rundt og svirra i området, sier Sletta.

– Jaget vekk med jernstang

Han prøvde gjentatte ganger å få litaueren vekk. Til slutt plukket han opp en jernstang for å jage mannen fra stedet. Da tok han beina fatt.

– Jeg ville ikke ha ham gående der hele natta. Jeg har hatt nok å gjøre med denne karen, sier Sletta.

Politiet sier det ikke var noen grunn til å holde på mannen. Etter at han ble innbrakt fredag morgen, ble han avhørt og ilagt et forelegg, som han vedtok.

– Politiet har behandlet mistenkte i forhold til hva han har gjort. Skulle han blitt holdt lenger, måtte han ha blitt varetektsfengslet. Det var det ikke noe grunnlag for, sier jourhavende politijurist Liv Seland ved Agder politidistrikt.