KRISTIANSAND: Harberg mener det er på tide å trappe opp innsatsen for å komme til en løsning. Nå tar han saken videre til Stortinget, skriver NRK.

– Det er to grunner til at jeg vil ta dette opp i Stortinget. Det ene er at vi har to nordmenn som sitter fengslet i utlandet under vanskelige forhold. Det kan gå ut over liv og helse. Det kan vi ikke sitte rolig og se på, sier Harberg til NRK.

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009. De er dømt til døden for drap og spionasje og soner for tiden i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. Myndighetene i Kongo har signalisert at det kan være aktuelt med en utlevering, men lite har skjedd.

— Norske myndigheter må ta grep og gå i en aktiv dialog med kongolesiske myndigheter. Jeg mener det må skje på øverste nivå. Vi må forlange en dialog med øverste myndighet i Kongo, sier Harberg til Fædrelandsvennen.

Harberg representerer Aust-Agder på Stortinget, hvor han er inne i sin første periode. Torsdag ble det klart at han innstilles på førsteplass på Høyres stortingsliste til valget neste høst.

- En direkte dialog

Siden 2009 har norske myndigheter gjennomført flere møter med diverse kongolesiske ministre. På norsk side er det ambassadøren i Angola som har hatt ansvaret for kontakten. I juni ga daværende ambassadør Jon Vea uttrykk for at det kunne ligge an til en løsning, men et halvt år senere er det ingenting som tyder på at nordmennene er på vei hjem til Norge.

— Vi har kjørt det tradisjonelle, diplomatiske løpet. Det eneste som kan løse dette er at statsministeren snakker direkte med ledelsen i Kongo, sier Harberg.

- Bør Stoltenberg reise til Kongo?

- Jeg tror det må tas en direkte og utfordrende dialog, hvor det er et tydelig mål at disse to skal komme ut av Kongo. Hvordan dette skal gjøres rent taktisk er det andre som har bedre greie på enn meg. Men jeg forventer at noe blir gjort, sier Harberg.

I februar sendte Stoltenberg et brev direkte til Kongos president Joseph Kabila. Dette brevet har statsministeren ennå ikke fått noe svar på.

Sms til kjæresten

Hva som egentlig skjedde da sjåføren til de to nordmennene ble drept fremstår fremdeles som en gåte. Moland og French hevder selv at de ble beskutt av ukjente personer, mens vitner har pekt ut Moland som drapsmannen.

Torsdag meldte det amerikanske magasinet GQ at Tjostolv Moland skal ha sendt en sms til sin ugandiske kjæreste like etter hendelsen. I denne meldingen skal han ifølge magasinet ha innrømmet å ha drept sjåføren, men at det var en ulykke. Kjæresten benektet senere overfor en rekke norske medier at Moland sendte en sms med denne ordlyden.

Harberg mener nordmennenes skyld eller uskyld ikke er relevant for utleveringsspørsmålet.

— Det hender med jevne mellomrom at norske borgere blir tatt i varetekt i utlandet. Da pleier norske myndigheter å gripe inn. Jeg tror at Kongo forventer at Norge griper, men at de må ha en direkte utfordring for å gjøre noe, sier Harberg.