RISØR: Mange sørlendinger er lei av at rike Oslo-folk kjøper opp strandeiendommer med boplikt, uten at de bosetter seg der.

Flere kommuner er slappe på oppfølgningen av boplikten, noe som har åpnet for at mange har kunnet ta seg til rette og kjøpe helårsboliger til hyttebruk.

— Vi ønsker å beholde Risør som et helårssamfunn. En uthuling av boplikten truer slike Sørlands-idyller og vil gjøre dem mindre hyggelige også for sommergjestene. Det blir ikke ekte, levende samfunn på steder som lever bare noen uker om sommeren, sier Thygesen til Dagbladet.no.

Facebook På Facebook er det en gruppe som heter ”Avslør bopliktsvindelen” som har kommet opp i 200 medlemmer. Thygesen har stor forståelse for at det er blitt opprettet en slik gruppe, og mener at det å melde om brudd på boplikten til kommunen ikke er angiveri.

— Det å bry seg om lokalmiljøet vil jeg ikke kalle angiveri, sier Thygesen til Dagbladet.no.

Rikmannsparadis

Facebook-gruppen er startet av Ole Brodersen (26) fra Lyngør i Tvedestrand. Han er for tiden bosatt i Oslo, men har planer om å flytte hjem igjen.

— Vi er mange unge som synes det er synd å se at lokalsamfunnene vi kommer fra dør ut og blir til rikmannsparadiser som lever fire uker i juli, sier Brodersen (26) til Dagbladet.no.

Han er redd for at mange unge rett og slett ikke får råd til å flytte hjem igjen.