KRISTIANSAND: De siste par nettene har ungdomspolitikere i Vest-Agder AUF stått opp klokken tre med en helt spesiell agenda. De har satt seg fore å ringe på dørklokkene til samtlige politiske gruppeledere i Kristiansand, blant annet for å lese opp Arnulf Øverlands dikt " Du må ikke sove".

— Vi har kjørt rundt og vekker gruppelederne i byen for å få dem til å skrive under på en kontrakt om at de vil kjempe mot rasisme, og love at de ikke skal komme med rasistiske utspill, sier Silje Renate Langøy, leder for Vest-Agder AUF, Hege Lochner, leder i Kristiansand AUF og Endre Helgeland Karlsen, også fra Kristiansand AUF.

De tre har natt til onsdag jobbet hardt for å få politikerne på banen mot rasisme, men de fleste sov godt på morgenkvisten.

Stille hos ordføreren

— Hos ordfører Jan Oddvar Skisland ringte vi på kvart på seks, men ingen kom ut, så vi dro tilbake en gang til, en time senere. Til ingen nytte, sier Langøy.

— Har dere fått uttelling for aksjonen, synes dere?

— Egentlig ikke, vi har bare fått tre underskrifter, en fra Høyre, en fra Ap og en fra pensjonistpartiet. Det er de som har stått opp. I dag morges har vi besøkt Dag Vige (V), Vidar Kleppe (Demokratene), Andreas Køhn (Pensjonistpartiet), Nils Aurebekk (Sp) og Jan Oddvar Skisland (KrF).

— Først presenterer vi oss og sier at vi kommer fra AUF, og så forteller vi litt om aksjonen. så leser vi opp et lite utdrag fra diktet, og så ber vi dem signere en kontrakt med oss at de ikke skal komme med noen rasistiske utspill.

— De som står opp får en vekkerklokke og en muffins til kaffen, sier Langøy.

— Hvorfor gjør dere dette?

— Det er undersøkelser blant ungdom i Vest-Agder som tilsier at fremmedfrykten er særlig stor her i regionen. Det er alarmerende, dessuten er oppvåkningsaksjonen noe vi har tradisjon for i AUF.

- Sto bare og lo Natt til mandag, i 02-03-tida, var det Kari Henriksen (Ap), Tore Austad (H) og Stian Storbukås (FrP) som var " ofrene".

— Kari Henriksen stod bare og lo, og så veldig trøtt ut. Hun ba oss inn på kaffe, sier Silje Renate Langøy.

Storbukås åpnet ikke døra. Men hos Austad ble ungdommene tatt godt imot.

— Han synes det var veldig gøy, sier Langøy.

De tre gir ikke opp med dette, og politikerne som ikke våknet, kan vente seg et nytt kontraktsbesøk på neste bystyremøte. Da blir det antagelig ingen muffins.

Annenhver skeptisk

— Det er viktig at vi får satt rasisme på dagsorden, mener Endre Helgeland Karlsen. Han viser til undersøkelsen blant norsk ungdom der hele 49 prosent mente innvandring er en trussel mot den norske egenarten.

Det er nok uvitenhet blandet med at man kanskje ikke kjenner en eneste innvandrer, som bidrar sterkt til frykten, tror han.

— Hvilken rolle spiller media i dette?

— Vi tror media kan bidra til å fôre rasistiske holdninger, sier de AUF-erne unisont, og mener at halehenget i krimsaker som forteller at gjerningsmannen var mørkhudet eller ikke etnisk nordmann, med fordel kan droppes i de aller fleste saker.

— Dette bidrar bare til å øke skepsisen og rasismen. Det er stort sett en uviktig opplysning.