EVENTYRKRISTIANSAND— Skal jeg skrive til deg, eller til mamma, spør prinsesse Märtha Louise. Mia Rados (8) ler. Mamma Aleksandra Rados sier: «til begge». Dermed skriver prinsessen dedikasjon til både mor og datter i boka «Eventyr fra jordens hjerte». Bak dem venter køen utålmodig.Pågangen fra både små og store rojalister var stor da Ark Bokhandel i Kristiansand fikk kongelig besøk lørdag. Tross forferdelig vær varte køen i et par timer med folk som ville ha signert et eksemplar av den store boka med eventyr fra hele verden. Troll.

Like før hun fortalte eventyr og signerte bøker, hadde prinsessen avsatt ti minutter på bakrommet til Fædrelandsvennens medarbeider. Med en pappkaffekopp i hånden rakk hun blant annet å si dette der hun satt på en klappstol på lageret:- Helt siden jeg var liten har eventyr tiltalt meg på en spesiell måte. De tar opp tema som vi ikke er klar over i underbevisstheten og reflekterer det indre landskapet hos oss. For meg er eventyr veldig sanne, sa prinsessen.Da hun var liten regnet hun naturlig nok med at troll fantes, noe som var ekstra skremmende for en som var prinsesse. Troll har som kjent en tilbøyelighet til å knabbe prinsesser for å ta dem med seg i fjellet.- Ja, jeg var veldig redd for troll da. Nå som jeg er voksen symboliserer troll frykten hos menneskene. Vi får ikke bukt med frykten før vi møter den og hogger hodet av trollet, sier prinsessen. Fra hele VERDEN.

Märtha har vært del av en redaksjon på tre personer som har lest gjennom 5000 eventyr fra hele verden. Nå kommer de i tre bind, og det første har 67 eventyr fra 52 kulturer og 160 illustrasjoner hentet fra landet de respektive eventyrene kommer fra.- Vi har jobbet i tre og et halvt år med dette, sier Märtha som kan fortelle at mange av de samme motivene går igjen i eventyr fra hele verden. Og hun har sin egen analyse av de ulike motivene:- Snehvit for eksempel, handler om sjalusien fra mor når datterens skjønnhet utvikler seg. Den kommer i kontrast til hennes egen tapte ungdom og falmende skjønnhet. Og i Askepott symboliserer stesøstrene og stemoren de indre, kritiske stemmene våre. Det er de som spør «Hva er det du tror du holder på med nå?». Dette prosjektet har gitt meg sjansen til å se askepotteventyrene fra andre deler av verden. For eventyr vandrer, og de er et språk som finnes overalt. De fyller et basalt behov, og grunnen til at de overlever er at de trigger noe i oss, sier prinsessen. SIGNERTE.

Og der var de ti minuttene ute, sånn at vi ikke rakk å spørre om hun hadde skrevet noen engleeventyr i det siste. Ute i butikken stopper alle samtaler opp når Märtha anstiger.Fire politimenn i sivil med propp i øret og bul på jakka holder vaktsomt øye med køen, men ingen terrorister med bombebelte eller galninger væpnet med bløtkake dukker opp. I stedet får Märtha fortelle eventyr og signere bøker i to samfulle timer helt i fred. Og når takknemlige bokkjøpere har fått kongelig signatur i boka går de til disken. Der er det så vidt det ikke ryker fra bankkortleseren.Tekst: Torgeir Eikelandtorgeir.eikeland@fvn.no - 38 11 36 59