Les også: Konflikter ryster politihuset

Video: Flere har sluttet

KRISTIANSAND: — Denne konflikten er dyptgående og har vært langvarig. En sak som alle blir påvirket av. De siste to årene har opp mot 14-15 arbeidere i Agder politidistrikt sluttet i stillingene sine. Bare den siste tiden har 6-7 politijurister sluttet eller tatt ut permisjon, mye på grunn av konflikten, sier Bjørn Egeli, hovedverneombud i politi- og lensmannsetaten på landsbasis.

— Hvordan kan du med sikkerhet si at de har sluttet på grunn av stridighetene innad i Agder politidistrikt?

  • Flere av dem har selv tatt kontakt med meg, og fortalt bakgrunnen for at de ønsket å slutte, sier Egeli. Han påpeker likevel at det blir feil å si med sikkerhet at alle har konflikten som hovedgrunn.

Fædrelandsvennen skrev i går om arbeidsmiljøundersøkelsen ved to enheter hos politiet i Kristiansand, som viste dype splittelser og et giftig arbeidsmiljø. Spesielt den langvarige personlige konflikten mellom Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand, og Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder, har tæret på arbeidsmiljøet.

Forsinkelser

Hovedverneombud Egeli mener at miljøet innad i Agder politidistrikt har blitt svært skadelidende i denne saken.

— Den har åpenbart påvirket det daglige miljøet, hvor hovedfokuset er blitt på stridighetene fremfor arbeidsoppgavene. Dette har resultert i mindre produksjon, som for eksempel at straffesaker har blitt forsinket og fått lengre behandlingstid, sier han.

Egeli har til daglig tett kontakt med politidistriktene rundt om i landet. Han mener at saken i Agder er spesiell og vanskelig å håndtere.

— Det finnes selvsagt andre distrikt som har små konflikter innad i politiet, men ikke i samme størrelsesorden som i Agder. Dette er en spesiell situasjon, innrømmer han, før han roser politimester Bjørn Hareides ydmykhet i kjølvannet av saken.

— Når saken først kom frem i offentligheten, var det riktig å være ydmyk. Samtidig har nok arbeidsgiveren sittet for lenge på vent i denne saken. Alle har selvsagt et ansvar for å løse slike konflikter, men arbeidsgiveren har hovedansvaret, mener Egeli.