KRISTIANSAND: Byens minste og mest originale kulturarena, tilfluktsrommet i Torridalsveien, ble offisielt åpnettirsdag.

Tilfluktsrommet er det siste gjenværende frittliggende tilfluktsrom i Kristiansand fra 2. verdenskrig. Det ble bygget for å beskytte forbipasserende og folk i nabolaget. En av dem som søkte tilflukt der under krigen, var billedkunstner Else Marie Jakobsen. Tirsdag avduket hun en minneplate på den delen av kulturminnet som stikker over gressbelagt terreng, en forhøyning av betong og stål.

Selve tilfluktsrommet ved Elvebredden Øst består av en to meter bred og ti meter lang korridor med buet tak. På hver langvegg er det satt opp benker rekonstruert etter bilder fra et originalt tilfluktsrom fra den tiden. På benkeradene er det plass til ca. 30 personer. Ved inngangen til korridoren er det en liten forgang hvor det henger hjelmer, gassmasker og kjeledresser som det gjorde da betongkonstruksjonen var i bruk under krigen.

Arkivets direktør, Aslak Brekke, redegjorde i sin åpningstale for de helt spesielle muligheter tilfluktsrommet og Arkivet representerer når det gjelder kulturformidling og kommunikasjon. Han fremholdt blant annet at tilfluktsrommets fysiske rammer legger helt spesielle føringer for opplevelsen av det som formidles.

Les mer i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag.