MANDAL: — Vi har ikke den oversikten vi burde ha. Det er ille at vi ikke har større ressurser, sier Tor Åge Tronstad ved Mandal politistasjon.

Tronstad jobbet selv med narkokriminalitet i Mandal fra 1984 frem til slutten av 90-årene. Frem til omleggingen av Mandal politistasjon hadde stasjonen to årsverk som jobbet aktivt mot narkotikamiljøet. I dag har stasjonen kun en halv stilling.

— Det er ingen tvil om at vi hadde en bedre oversikt og kontroll på narkotikamiljøet før omleggingen av stasjonen, sier Tronstad, som i sommer fungerer som stasjonssjef for en ferierende Bjart Gabrielsen.

På grunn av for få ressurser kan ikke Tronstad gi et godt bilde av narkokriminaliteten i Mandal. Likevel kan det merkes på andre områder.

— Når det er mye stoff på markedet så er vinningskriminaliteten høy. Da gjør stoffmisbrukere tyverier som skal gi penger til stoff, sier Tronstad.

De siste årene har ikke politiet gjort narkobeslag av betydelig størrelse i Mandal.

— Hadde vi satt inn flere ressurser på området ville vi helt sikkert avdekket flere beslag.

Mange tungt belastede

Ifølge Tronstad er det 50-60 tungt belastede stoffmisbrukere i Mandal og nabokommunene. Han forteller at det i dag ikke er flere beslag enn tidligere, uten at det betyr at problemet er blitt redusert.

— Vi kjenner til de fleste brukere på harde stoffer, selv om hasjmiljøet i byen har flest mørketall. Vi beslaglegger mest hasj og amfetamin. Så lenge vi er lite aktive i arbeidet med narkokriminalitet, så havner vi ofte på etterskudd, sier Tronstad.

Trafikk og rus er et stadig økende problem - også i Mandal.

— Vi opplever en økning i antall ruspåvirkede bilførere. I dag har vi ingen instrumenter hvor vi kan måle om en person er påvirket av rusmidler, men vi ser etter tegn og symptomer. Påvirkede personer blir i de fleste tilfeller avslørt av atferden, sier Tronstad.

Erik Lund, som jobber i den halve stillingen med narkotikakriminalitet i Mandal, mener det er mye å ta tak i for å få bukt med problemene.

Skjult misbruk blant ungdom

— Det foregår veldig mye skjult misbruk av narkotika, som er vanskelig å gripe fatt i. Spesielt i ungdomsmiljøer har vi oppdaget mange nye brukere. I tillegg er det flere folk med vanlige jobber som misbruker narkotika, sier Lund.

— Er det lett å komme unna med narkokriminalitet i Mandal?

— Det handler selvsagt om hvor aktive vi er. Er vi mye ute, så skremmer vi nok en del. Uansett så løper folk en risiko dersom de selger stoff, mener Lund.

Birger Tvedt, leder for fellesavsnittet for narkotikakriminalitet i Agder, ønsket ikke å uttale seg.