KRISTIANSAND: — Jeg har egentlig ferie, spøker Ivar Arnesen.

Men vekkingen han fikk fredag morgen var langt fra like morsom - da våknet han nemlig til brann på loftet. Lynet hadde slått ned og en lysbryter på loftsrommet i etasjen over leiligheten hans eksploderte. Lysbryteren var sprengt flere meter bortover gulvet, og ledninger, lamper og hyller lå i et eneste rot på rommet etterpå.

— Da jeg kom opp her, hørte jeg et smell i ledningen og så det glødet over døra. Så begynte jeg å spraye forsiktig mens jeg ringte til brannvesenet, sier Arnesen, som måtte ha hjelp av kollegaene for å få bukt med brannen.

— På loftet var det så mye røyk at jeg måtte ha dykkere, forteller han.

Brannmesteren er godt fornøyd med sine kollegaer.

— Ja visst, de var raske og flinke, humrer han.

Slukket brann sammen med naboen

Tore Tønnesen på Bliksheia trengte i motsetning til brannmesteren mindre hjelp av de gulkledde. Han klarte å slukke brannen selv, med god hjelp av naboen.

— Vi hadde akkurat stått opp, og så smalt det. Jeg gikk opp på loftet for å se. Der så jeg det lyste oppe i gavlen. Der brant det, sier Tønnesen.

Dermed klatret han opp på taket og hev av et titalls takstein, rev av pappen og spylte med hageslangen. Samtidig hadde naboen kommet til og rev av panelet innvendig. Før brannvesenet kom, var brannen slukket.

— Vi skulle egentlig på jobb, men jeg tror vi dropper det, sier en litt skjelven Tønnesen.

Brannmesteren har aldri opplevd liknende

I løpet av en drøy halvtime rykket brannvesenet ut til seks meldinger om brann, ifølge brannmester Bjarne Lund. To av dem var falsk alarm, en av dem en liten krattbrann i Natriumveien på Tinnheia, og tre mindre husbranner i henholdsvis Åsveien i Vågsbygd, Bliksheia på Søm og Østre Ringvei på Lund.

— Jeg har vært 27 år i brannvesenet, og aldri før har jeg opplevd at lynet har slått ned på dette viset, sier han.

— Ja, i dag har det vært travelt, sier brannmann Morten Nygaard og tørker svetten etter at siste brann fredag morgen er slukket.

Husbrannene startet på taket

Bjarne Lund kan fortelle at alle brannene startet på taket.

— Lynet har slått ned i gavlene. Heldigvis var de tre tilfellene av husbrann ganske små, men i Åsveien brant det egentlig ganske godt utvendig, sier Lund.

Brannmesteren sier det tørre været som har vært på Sørlandet i det siste, har hatt lite å si for brannene fredag morgen.

— Nei, det har ikke hatt noe å si, bortsett fra krattbrannen. Det har mer med intensiteten på tordenværet å gjøre, sier han.