Kristiansand: — Jeg kjenner ikke til at det har blitt gjort tilsvarende i noen andre norske byer. Vi har lenge hatt et unikt samarbeid, og nå går vi et skritt videre, sier styreleder for Sammen for byen Jan Gossner, som er pastor i Frikirken.

For en liten måned siden ble Sammen for byen stiftet, og et midlertidig styre valgt. Nå skal organisasjonen registreres som forening, og første årsmøte vil bli holdt i april 2008. I perioden fram til da skal de ulike menighetene i Kristiansand ta stilling til om de vil slutte seg til organisasjonen, som Gossner omtaler som et nettverk.

— Ut av fellesmøtene har det vokst et ønske om et tettere samarbeid. Fellesmøtetradisjonen er sterkere her enn i andre byer. Det er rundt 25 menigheter med på disse møtene. Vi starter nå en organisasjon som kan være en arena for felleskristent arbeid i Kristiansand også utenfor disse møtene, sier Gossner.

OMSORGSARBEID.

Frikirken har sammen med Salem og Filadelfia vært katalysatorer i arbeidet. Men samarbeidet har hatt bred tilslutning.

— Både frimenigheter og representanter fra statskirkene har vært aktive i å få et tettere samarbeid. Dette er et behov som har kommet nedenfra, og ikke noe som blir trædd ned over menighetene, sier Gossner.

Et av organisasjonens mål er å styrke omsorgsarbeidet i menighetene og bedre koordinere det.

— Veldig mange menigheter har eget omsorgsarbeid. I tillegg har vi institusjoner som Shalam og Blå Kors. Ved et tettere samarbeid kan vi bedre utnytte ressursene. Alle menigheter kan dessuten samles om omsorgsarbeidet, sier Gossner.

Organisasjonen vil ikke ha egne lokaler med det første, men Gossner ser at behovet kan melde seg dersom virksomheten blir utvidet.

— Det er ikke snakk om at menighetene skal slå seg sammen. De skal fortsatt være selvstendige. Men vi har sett at behovet for et bredere samarbeid har vært der. Vi ønsker at Kristiansand skal merke at de kristne står sammen og bryr seg om innbyggerne, sier pastoren.

USB.

I om lag ti år har det vært et nært samarbeid om ungdomsarbeidet i de ulike menighetene. Også disse formaliserer samarbeidet, og danner USB, Ungdom Sammen for Byen. USB har allerede hatt to større møter sammen, og satser videre i 2008 på arbeid for aldersgruppen 15-18 år.

— Vi skal satse på nettverkssamlinger med ledere, møter, omsorgsarbeid og ledertrening for tenåringer. Når vi samler ressursene har vi mulighet til å gjøre større ting, sier Susanne Aanensen, styremedlem i USB.

Tekst: Christian Johannessen

christian.johannessen@fvn.no