KRISTIANSAND: — De er voldsomt interessert når det kommer små unger langs vinduet. De vil nok spise dem - det er potensiell mat, bekrefter løvepasser Michael Jansen i Kristiansand Dyrepark.

At de minste barna elsker løvene visste vi. Men ikke at det var så til de grader gjensidig.

Enklest å ta

I Dyreparkens Afrika er instinktene de samme som i gamlelandet: Når løvene angriper, går de for ungdyrene - de som er enklest å legge i bakken.Rett som det er gyver løvene løs på gjerde eller vindu, flekker tenner eller slår med potene mot barn på utsiden.

— Og av og til brøler de, forteller Jansen.

— Huffa meg. Sier du det? Vi håpet det var geitene de var interessert i. Nå gjorde du det litt spennende, sier Inger Johanne Myrvold fra Søndeled, som hadde med seg tre barnebarn i Dyreparken i går.

Løvinnen Kila (6) gikk fram og tilbake inntil gjerdet, og festet riktignok blikket på noen geiter som sloss på motsatt side av jernbanelinjen. Inni løvehuset lå de to hannene og sov, slik løver gjør store deler av dagen.

Omtrent annenhver dag blir de fôret med hest, gris, geit, dådyr, elg eller antilope.

- Bare moro

Alle fire løvene kom fra Løveparken i Danmark, der de ikke hadde samme nærkontakt med mennesker. Nå har de skiftet beite og piffet opp appetitten noen hakk.

— Ungene støkker jo, men synes bare det er moro, hevder løvepasser Jansen.

Han regner med at løvenes iver dempes etter hvert. De har jo bare tilbrakt et par uker i sitt nye hjem på Kilima Simba (Løvehøyden), med parkens beste utsikt mot alskens delikatesser.

I løvenes verden er det hunnen som er jegeren. Etter at løvinnen har nedlagt byttet, får hannen forsyne seg først. Deretter kan den trekke seg tilbake og hvile. Løvepasseren jobber fortsatt med kjemien løvene imellom. Foreløpig tør han bare slippe én hann av gangen inn til hunnene, ellers frykter han de to halvbrødrene kan gå løs på en av løvinnene.