KRISTIANSAND: — Jeg er interessert i å få fatt i alle kattugler som folk har funnet eller finner, sier zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseum.

Fryseren på museet er fylt opp med nesten 20 kattugler. Så mange døde kattugler har han aldri fått inn på en gang.

De fleste av kattuglene som er funnet er rundt 40 cm høye, brune i fjærdrakten og veier et par hundre gram.

— Vi fikk inn et par døde kattugler i begynnelsen av februar. Men fra månedsskiftet februar - mars tok det helt av. Jeg har aldri opplevd liknende, sier Solheim.

Ekstremt gnagerår

Han mener å sitte på noe av forklaringen til de mange fugledødsfallene.

— Fjoråret var et ekstremt godt år for kattugler. Mange gnagere gjorde at store ungekull vokste opp. Men så skjedde det noe. Plutselig var det stopp på maten. Jeg tror snøfallet og den strenge kulden i begynnelsen av mars var den siste spikeren i likkisten for disse kattuglene, sier Solheim.

Nå vil Solheim samle inn så mange kattugler som mulig i forskningsøyemed.

— Det hadde vært interessant å få testet om det er fysiske forskjeller på de ungfuglene som har dødd og de som har klart seg gjennom vinteren, mener han.

Hundrevis døde

Han tror det ligger mange døde kattugler som ikke er funnet ennå.

— De uglene vi har i fryseren stammer fra hele sørlandskysten fra Tromøy til Kvinesdal. De fleste er funnet i kristiansandsområdet. Det må ha strøket med hundrevis av kattugler i vinter, mener zoologen.

Og hvis du skulle være i tvil om dette med fugleinfluensa:

— Du trenger ikke frykte fugleinfluensa med denne typen fugl. Finner du flokker med døde svaner, ender eller måker er det annen ting. Da kan du kontakte mattilsynet. Når du kommer i kontakt med en død kattugle skal du passe på å vaske deg godt på hendene etterpå, sier Solheim.