KRISTIANSAND: — Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg ventet folk den kvelden og ante fred og ingen fare. Så skjedde dette. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Tom Bjørn Regevik.

Det var ved 21.30-tiden den 25. februar i fjor Regevik ble overfalt og skutt i beinet i sin egen leilighet i St. Olavs vei i Kristiansand.

— Jeg har hele tiden trodd at det var et drapsforsøk. En av kulene traff bare fem-ti centimeter fra hodet mitt, forteller Regevik.

I går startet rettsaken i Kristiansand tingrett der to menn står tiltalt for å ha skadet Regevik med et særdeles farlig redskap under særlig skjerpede omstendigheter. Regevik forteller at de to tiltalte oppsøkte ham hjemme og oppga at de ønsket å snakke med ham. Straks de hadde kommet inn i stuen gikk 30-åringen til angrep med et balltre. I basketaket som oppstofikk Regevik røsket til seg balltreet. Da ropte 30-åringen ifølge Regevik «skyt!» flere ganger.

I retten i går var Regevik helt klar på at det var gjerningsmennene som satt på tiltalebenken.

— Det var 30-åringen som ga ordre om å skyte og han andre som skjøt, sa Regevik, mens han pekte på begge de tiltalte.

Fem skudd

Det ble løsnet fem skudd i leiligheten. Skuddene traff kjøleskapet, gulvet og dørkarmen, og Regevik ble truffet i beinet.

Motivet for handlingen fremstår noe uklart for Regevik.

Et par helger før han ble overfalt, hadde Regevik besøk av kjæresten til den ene tiltalte. I retten i går forklarte den 30 år gamle mannen at kjæresten mottok en sms fra Regevik. Da skal han ha blitt så sint at han oppsøkte Regevik sammen med en annen mann den aktuelle kvelden. 30-åringen fra Kristiansand er tiltalt sammen med en 23-åring fra Søgne.

  • Jeg skjønner jeg har pratet med feil kvinnfolk, men jeg har ikke gjort annet enn å prate. Men skal man slutte å snakke med mennesker? Jeg kan ikke huske å ha sendt en melding til henne, men hvis jeg sendte en, var det bare for å si hei og ønske god helg. Ingenting annet, sier Regevik.

Skremt

Han har i ettertid hatt store problemer og utviklet frykt for åpne offentlige steder. Regevik går til psykolog og har besøk av psykiatrisk sykepleier en gang i uken. Han er nå knapt ute av leiligheten.

  • Dette har totalt ødelagt livet mitt.

Regevik har operert skuddskaden hele seks ganger, men er fremdeles ikke blitt frisk. Han skal til Rikshospitalet for kontroll i neste uke.

— Det er fremdeles som en grushaug inne i beinet. Det har ikke grodd. Legene vurderer å forkorte beinet. Da blir det platåsko på den ene foten, ellers løper jeg bare i ring, humrer Regevik galgenhumoristisk.

— Det er blitt mye bisarr humor etter dette, sier han.

Regvik synes det er svært graverende at overfallet skjedde i hjemmet hans.

— Det gjør det vanskelig å finne tryggheten i sitt eget hjem, mener Regevik, som sier han sliter med mye dødsangst.

— Jeg føler jeg har mistet livet mitt, og sitter nærmest fengslet i leiligheten. Jeg har vært i nærbutikken syv ganger de siste tretten månedene.

Nektet skyld

I retten i går nektet den 23 år gamle tiltalte for overhodet å ha vært i leiligheten, og han erkjente ikke straffeskyld.

Den 30 år gamle medtiltalte fortalte at han hadde oppsøkt leiligheten til Regevik med en annen person, som han ikke ønsket å navngi av frykt for represalier.

30-åringen innrømte å ha slått Regevik med balltreet, men sa at han ikke hadde kjennskap til noen skudd.

— Jeg ønsket ikke at det skulle utvikle seg til en voldsepisode, men det ble en veldig amper stemning. Jeg slo ham med balltreet, og han rev det til seg. Plutselig bare falt han på gulvet, og så løp vi ut av leiligheten, forklarte 30-åringen.