KRISTIANSAND: Han tror fuglesykdommen blir spredt av våtmarksfugler.

– Det virker helt usannsynelig at det er knoppsvanene som har spredt sykdommen, slik jeg ser det. Det mest trolige er at sykdommen blir båret av noen våtmarksfugler som tåler sykdommen, og når svanene så blir smittet, dør de, sier Roar Solheim, førstekonservator i zoologi ved Agder Naturmuseum og Botaniske hage.

Fugleinfluensa har dukket opp flere steder i Sør-Europa, og i dag ble det bekreftet at svaner er døde av sykdommen på den tyske øya Rügen i Østersjøen. Solheim er overrasket over spredningsmønsteret.

– Svaner trekker ikke nå om vinteren, men holder seg på samme plassen og sparer på kreftene. Når sykdommen dukker opp på så mange forskjellige steder med stor avstand i mellom, tyder det på at sykdommen blir spredt av en annen fugleart, mener Solheim.

– Kan sykdommen allerede være i Norge?

– Det vet man ikke noe om nå. Når sykdommen er funnet i Tyskland, bør vi forvente at den vil dukke opp i Skandinavia. Samtidig kan spredningen nordover stoppe opp. Vi vet ikke alltid hva som skjer i naturen. Fuglene som bærer sykdommen kan være her allerede. Det vet vi ikke noe om. Det er et av usikkerhetsmomentene, fremhever Solheim, som presiserer at dette er en kvalifisert gjetning.

Fugleinfluensaen kan altså allerede være i Norge, men da båret av fugler som ikke dør sykdommen, og som dermed ikke har blitt oppdaget.

Solheim framholder at sykdommen ikke er farlig for mennesker.

– Det er viktig å ikke få panikk. Det man vil unngå er at smitten blir overført fra villfugl til tamfugl som høns. For vanlige folk er det ingen fare, fremhever Solheim.

Heller ikke småfugler som spurvefugler og meiser kan bli smittet av sykdommen.

– Det er ikke farlig å mate småfuglene. Det må folk bare fortsette med, sier Solheim.

Mattilsynet har gått ut med melding om at de ønsker å bli kontaktet hvis publikum finner døde svaner.

– På denne tiden er det helt vanlig at svaner dør av matmangel, det er ikke uvanlig å finne døde fugler. Men finner folk døde svaner, bør de melde fra. For min del ville jeg vært forsiktig med å håndtere svanene selv, sier Solheim.