LYNGDAL: — Selv om utgiftene til å føre saken kommer på nesten 200.000 kroner, angrer jeg ikke på at jeg gikk til sak. Jeg ville ikke la naboen slippe unna med å ta seg til rette på min eiendom, sier Pål Mejlænder.

Det var i 2004 at hyttenabo Rolf Undheim fra Rogaland hogde ned 42 større og mindre trær i en skogteig. Den ulovlige hogsten på naboens eiendom sikret hytta utsikt til sjøen som ligger knappe 100 meter nedenfor.

Ville kjøpe nabofred

— Jeg håper å ha kjøpt meg nabofred gjennom å akseptere 50.000 kroner i erstatning, sier Rolf Undheim.

Eieren av hytta sa seg først bare villig til å betale en såpass stor erstatning, dersom han samtidig fikk en tinglyst rett til å fortsette å holde vegetasjonen på skogteigen nede i framtiden.

Dette kravet ble blankt avvist av grunneieren.

— Min klient er ikke enig i at denne krattskogen har så stor verdi som det grunneieren hevder, sier advokat Per Arve Abraham Drageland som representerer hytteeieren.

Planter nytt

— Jeg har planer for å videreutvikle min egen eiendom med nybygg, og trærne som ble ulovlig hogd skjermet for innsyn fra hytta. Jeg kommer til å plante nye trær på samme stedet, forsikrer Pål Mejlænder.

Opprinnelig anmeldte han hyttenaboen til politiet, men saken ble strafferettslig henlagt fordi det var påstand mot påstand om det hadde foreligget en muntlig tillatelse til å felle trærne i forkant. Etter først å ha vært innom forliksrådet, havnet den sivilrettslige saken i fjor høst i Lister tingrett. Her ble det slått fast at trærne var hogd ulovlig på annen manns eiendom. Etter først å ha krevd 200.000 kroner i erstatning, reduserte grunneieren kravet til 125.000 kroner.

Anket

— Vi ble svært forundret over at Lister tingrett fastsatte erstatningsbeløpet til skarve 7500 kroner. Det lave erstatningsbeløpet var grunnen til at min klient anket saken inn for lagmannsretten, sier Mejlænders advokat Ole Martin Paulsen.

Det var etter en uvanlig sterk anmodning fra lagretten med rettens formann, Øistein Langbakk, i spissen at partene etter flere timers diskusjon seg imellom i går inngikk rettsforlik.

- Økende problem

— De siste fem årene har antall saker der hus- og hytteeiere ulovlig har hogd ned naboens trær nærmest eksplodert. Mange er egoistiske og kalkulerer med bøter og krav om erstatning når de gyver løs på naboens trær for å få bedre utsikt.

Det sier anleggsgartnermester Gunlaug Riis Aakerholt fra Sandefjord som skulle ha forklart seg som sakkyndig vitne i ankesaken som i går endte med et rettsforlik.

Hun sier flere som har tatt seg til rette på annen manns trær har blitt overrasket over hvor stor verdi trær kan ha.

— I dag er det fullt mulig å plante nærmest fullvoksne trær, men det kan bli svært kostbart, sier anleggsgartneren.

Ellers gir utsikt til sjøen jo som kjent økt bruks-, utleie- og salgsverdi for hus og boliger.

Flytteplaner

Pål Mejlænder bor i dag i Sandefjord, men sammen med kona har han planer om å flytte til det 200 år gamle slektshuset som de nå renoverer i Lundegård. Eiendommen er 98 mål stor og har 250 meter strandlinje.