KRISTIANSAND: — Vi er sjokkerte over at regjeringen godtar gasskraftverk uten full CO2-rensing i hele fire år, sier leder av Aust-Agder Natur og Ungdom, Ragnhild Ousland.

En samlet Natur og Ungdom-organisasjon var i kveld skuffet, sjokkert og forbannet over nyheten om at gasskraftverket på Mongstad blir etablert fire år før full CO2-rensing er mulig.

— Dette er det største miljøsviket Norge har sett. Kristin Halvorsen trekker seg i hver eneste miljøkrig internt i regjeringen. Hvis ikke Kristin Halvorsen evner å vise at det er forskjell på en ren Arbeiderparti-regjering og en regjering der SV er med, har partiet ingenting i regjeringskontorene å gjøre, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom til NTB.

SV uttrykte full rensing fra 2012, men etter sterkt press fra regjeringspartnerne, er det nå vedtatt at full CO2-rensing først vil være mulig fra 2014. — Vi er skuffet over hele regjeringen, men spesielt SV. Dette er rett og slett et miljøsvik fra SVs side, fortsetter Ousland.

Etter partiets landsstyremøte kom SV blant annet med følgende uttalelse:

«I konsesjonene må utbyggerne bindes opp til å investere i CO2-rensing på en slik måte at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk skjer parallelt.»

Dette ble av mange tolket som en tilnærming til Ap og Sps standpunkt, og en åpning for at gasskraftverk kunne etableres uten full rensing fra dag en, noe som blant annet har vært anbefalingen til SFT .

— SV burde ha presset Statoil hardere til å få i stand full rensing fra dag én. Norge bør ikke ha forurensende gasskraftverk, og det er spesielt ille at et miljøparti som SV ikke gjør sitt for å hindre dette, konkluderer NU-lederen.