LILLESAND: — Da vi kjøpte hus i Lillesand for elleve år siden ble vi forsikret av kommunen om at det ikke skulle komme flere hus i området. Det var en av de viktigste årsakene til at vi bestemte oss for å bo i Bergshaven, og jeg syns det er helt grusomt at det nå planlegges to boliger rett foran oss, sier Magne Lund.

Han og kona stortrives på den idylliske tomta ved sjøen, og tilbringer mye tid på terrassen og i hagen.

— Vi kommer til å miste utsikten hvis det kommer to nye hus, og det vil bli ubekvemt å sitte midt i glaninga. De vil jo tro at vi sitter og glor på dem. I tillegg vil eiendommens verdi forringes kraftig, fortviler Elise.

100-metersbeltet

De to nye husene er en del av et forslag til ny reguleringsplan for Bergshaven-området som nå er lagt ut til offentlig høring. Planarbeidet startet i november 2004, men har vært utsatt for en rekke protester underveis.

— Totalt er det snakk om fire nye boliger, og alle ligger i 100-metersbeltet. Jeg kan ikke begripe at det ikke engang ble noen debatt da saken nylig var oppe i planutvalget, uttaler Elise.

I den gamle og gjeldende reguleringsplanen er området avsatt til boligareal, men med tilleggsbestemmelsen «skal ikke utbygges ytterligere».

— Vi føler oss rett og slett lurt av kommunen, sier ekteparet.

I 1998 sa Lillesand kommune nei da andre søkte om å få bygge i det samme området.

— Både den gangen og nå har vi engasjert advokat. Saken har tatt lang tid, og er en stor påkjenning som innimellom gir oss tunge dager, forteller Elise.

- Tidene forandrer seg

Fagleder på plan i Lillesand kommune, Sindre Rørby, sier plan- og bygningsloven gir rett til å regulere området på nytt, og dermed fjerne bestemmelsen om at det ikke skal bygges flere hus.

— Den gjeldende planen er 19 år gammel, og tidene forandrer seg. Slik er det overalt. Ekteparet fikk beskjed om at det ikke skulle bygges mer, fordi det var bestemmelsene da de kjøpte huset. Nå lages en ny plan, og vi har vurdert området ut ifra dagens forhold, sier han.

Det var først snakk om fem nye boliger, men tallet ble redusert til fire etter innsigelse fra fylkesmannen.

— Vi har lagt vekt på at det handler om utbygging i 100-metersbeltet, men sier ja fordi det er et sentrumsnært område som allerede brukes til boligfelt. Jeg skjønner at ekteparet tar opp saken, men forutsetningene for ting forandrer seg, uttaler Rørby.

Leder av planutvalget, Geir Ulf Gauslaa (SV), mener også det vil være overkommelig med fire nye boliger.

— Vi har diskutert det i partigruppa, og kan ikke se annet at det vil gå greit. Siden det ikke kom kommentarer fra noen av de andre partiene på møtet i planutvalget, regner jeg med at de deler oppfatningen. Men det er nå som planen er ute til høring at publikum kan komme med innsigelser, så vi vet jo ikke hva det endelige utfallet blir, sier han.

Gauslaa forstår likevel at ekteparet Lund protesterer.

— Jeg skjønner jo at folk må ta et ord for et ord, men samtidig er det ikke slik at reguleringsplaner varer evig. De kan forandres, uttaler han.