KRISTIANSAND: — Her er alt tapt. Vi har mistet klær og utstyr for mellom 2,5 og 3 millioner kroner, sier butikksjef for Røff & Tøff, Atle Pedersen, til fvn.no.

Da brannvesenet kom til stedet like før klokken 06.30 torsdag morgen stod butikkens lokaler i første etasje i full fyr. Etter å ha sett butikken torsdag formiddag kunne Pedersen konstatere at lite av inventaret var igjen.

— Hele første etasje er gåen. Det tok fyr i mye tøy. Butikken var akkurat ferdig til 17. mai. Jeg skjønner ikke at det går an, sier butikksjefen.

Se bildeserie av brannen her.

Det var mye røykutvikling på stedet. Også restauranten Brasserie i andre etasje og en loftsleilighet i tredje etasje fikk røykskader. Vitner Fædrelandsvennen var i kontakt med mente at butikkvinduet var knust fra utsiden, muligens av en stein. Men politiet utelukker at brannen kan være påsatt etter å ha undersøkt brannstedet.

— Ruta er ikke knust utenifra, men har knust som følge av brannen på innsiden. Brannen startet sannsynligvis etter at en fritthengende spotlight har kommet i kontakt med utstillingsdukker eller blomster, som stod plassert i vinduet, sier krimtekniker Gunstein Kallhovd til Fædrelandsvennen.

Fryktet storbrann

— Det brant inne i klesbutikken da vi kom. Andre og tredje etasje fikk røykskader, sier brannmester Inge Brenna ved Kristiansand brannvesen.

Brannvesenet fryktet en stund at brannen skulle spre seg til nabobygningene. Ekstramannskap fra Vennesla ble tilkalt, men disse kunne snu da brannmannskapet fra Kristiansand selv fikk kontroll over flammene i det verneverdige bygget.

— Hadde vi fått full fyr kunne vi fort fått en storbrann. Mister vi først taket på en slik bygård blir det stort, sier Brenna.

Trebygningen ligger i krysset mellom Markens gate og Skippergata, et område med flere trebygninger rundt. En butikk i nabobygget fikk røyk inn i lokalet, men ifølge brannmester Brenna reddet en vifte butikken fra røykskader.

Mann måtte evakueres

Ingen personer kom fysisk til skade i brannen, men en mannlig hybelbeboer i loftsleiligheten i tredje etasje måtte få hjelp av brannvesenet for å komme seg ut av bygningen.

— Han prøvde å komme seg ut, men klarte det ikke på grunn av all røyken. Røykdykkere tok seg inn og fikk ham ut, sier Brenna.

Mannen, som er i 40-årene, ble sjekket av ambulansepersonell etter hendelsen.

Ukjent årsak

Politiet fikk melding om brannen klokken 06.20 torsdag morgen.

— Vi var litt engstelige for spredning, men bygningen ble ikke overtent. Foreløpig ser det ut til at første etasje og kjelleren har fått de største skadene, opplyste operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no torsdag morgen.

Politiet antar at brannen startet i butikken i første etasje.

— Foreløpig ser det ut til at brannen startet i første etasje, men det kan vi ikke si noe bestemt om før vi har undersøkt nærmere, sier operasjonslederen.

Krimteknikere er ventet å undersøke brannåstedet fredag.