OSLO: Fire pipebranner, to gressbranner, en bilbrann, en brann i bod og brann i et industribygg i Arendal. Slik ser påsken 2006 ut for brannvesenet i Agder.

– Etter statistikken å dømme, er antallet noe lavere enn det var i fjor, sier brannkonstabel Stig Trondsen ved brannvesenet i Arendal, som med glede kan konstatere at ingen personer er skadet i brannene.

Til nå i år har 29 personer omkommet i branner i Norge — tre av dem i Agder-fylkene, under brannen på Hovden i januar.

Tallet på omkomne er langt flere enn i samme periode de siste fem årene, hvor 16 personer i gjennomsnitt mistet livet i branner.

– Hvis dette fortsetter, blir det høydramatisk, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til NRK.

Om årsaken til de mange brannene sier han:

– Vi har nok blitt sløvere. Og det er spesielt rundt høytider som jul og påske at vi ser en økning. Det har en sammenheng med større aktivitet i hjemmene, det er mer matlaging, vi har hyggelig lag, alkohol er inne i bildet hvor vi sløves, og mange har levende lys og fyr på peisen. Alt dette er med på å øke faren for brann, sier Kalheim.

Stig Trondsen har følgende brannforebyggende tips til dem som nå reiser hjem fra hyttene:

– Husk å dra ut kontakter og se etter at alt er skrudd av. Trekk for gardinene. Og ikke legg aske fra peis og ovner i en pose på verandaen - la det heller ligge i peisen eller strø det i snøen langt fra hytta.