KRISTIANSAND: 39-åringen ble 21. august i fjor ilagt besøksforbud til sine foreldre. Det hindret ham ikke i å kontakte dem og til og med gå til angrep på sin far.

Om ettermiddagen 8. oktober i fjor oppsøkte han foreldrenes hus. Han knuste flere vinduer i inngangsdøren ved bruk av ljå og med spark. Faren til mannen nektet å slippe ham inn, og 39-åringen kastet deretter et glasskår inn i entreen, mot faren. Det traff faren i tinningen slik at faren fikk et kutt som måtte sys. Deretter kastet mannen en ljå inn i gangen. Skaftet på ljåen traff farens kne.

— Ville " skremme ham" 39-åringen har nektet straffeskyld for dette, og har sagt at han overhodet ikke hadde til hensikt å skade sin far. Han har også forklart at han ikke siktet direkte mot faren, og at han kun ville "skremme ham".

Faren derimot, har forklart at sønnen hadde øyenkontakt med ham da han kastet glasskåret, og at han litt etterpå sa noe i retning av " Jeg siktet etter deg". Han har også forklart at sønnen fektet med ljåen gjennom det knuste vinduet mot faren. Faren skal ha trukket seg unna, men da fikk han ljåen kastet etter seg på halvannen til to meters avstand.

Faren har også forklart at sønnen gjentatte ganger sa noe i retning av "Jeg skal drepe deg". 39-åringens mor befant seg i etasjen over under episoden. Hun har forklart at hun hørte at mannen truet faren, men kunne ikke huske truslene spesifikt.

Retten la vekt på faren og moras vitneforklaringer som bevis, og mente at 39-åringen handlet forsettlig.

Ringte politiet og sa han skulle drepe faren Det neste forholdet mannen er tiltalt for, hendte tre dager senere. Operasjonssentralen hos politiet mottok da en telefon fra en mann som sa "Jeg kommer til å drepe min far i dag". Mannen sa ikke hva han het, men han ringte fra 39-åringens fasttelefonnummer.

39-åringen har nektet straffeskyld også for dette forholdet, og har forklart at han ikke kan huske episoden. Han vil imidlertid ikke utelukke at det kan ha vært han, men sier utsagnene i så fall ikke har vært alvorlig ment.

Retten mente imidlertid at 39-åringen hadde handlet forsettlig også i dette tilfellet.

Ringte 50 ganger daglig Lillesandsmannen har også flere ganger krenket besøksforbudet til sine foreldre, ved både å ringe og oppsøke dem. Noen dager har han ringt opptil 50 ganger. Han har forklart at han ringte dem fordi han følte seg ensom, ville ha besøk og fordi han måtte ha diverse former for hjelp. Grunnen til at han besøkte dem, skal være at han ville ha tabletter og at han ville prate fordi han følte seg ensom.

Selv om lovbruddene mannen har gjort er preget av hans sykdomsbilde, så retten ingen annen utvei enn å dømme ham til ubetinget fengsel i fem måneder. Straffen anses imidlertid som avsont fordi mannen har sittet 142 dager i varetekt. I tillegg må mannen betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

I skjerpende retning ble blant annet et lagt vekt på at mannen er skyldig i legemsbeskadigelse med særlig farlige våpen, at fornærmede var hans egen far. "Alle disse momentene tilsier - utifra sterke allmennpreventive grunner - at tiltalte idømmes en streng straff," heter det i dommen. I formidlende retning la retten vekt på at tiltalte har en alvorlig psykisk lidelse, og at han har tilstatt flere av punktene i tiltalen.