KRISTIANSAND: — I likskjorta fins det ingen lommer. Vi foretrekker å bruke av egne midler til helsa, sier Frithjof Jensen (71).

Siden januar har han kjøpt privat eldreomsorg for 7000 kroner måneden av Trygg Hjemme AS.

Han og kona AnWei har solgt bilen og klarer uten problemer å betale for den private omsorgen av sine to pensjoner fra hun var lærer og han salgssjef.

DÅRLIGE ERFARINGER.

Årsaken til at de valgte å kjøpe seg omsorg, er at de har lite gode erfaringer med den offentlige eldreomsorgen i Vågsbygd. Mange ulike personer var innom hjemmet deres, hjelperne var gjerne unge og uerfarne og hadde svært dårlig tid, og de kunne plutselig uten forvarsel stå ved siden av senga til Jensen slik at han ble livredd og sint.

— Han hadde det så ille at jeg begynte å planlegge begravelsen hans, sier kona.

I januar kom Jensen på å ha lest en artikkel om privat eldreomsorg, og tok kontakt. Han sa opp hjelpen fra det offentlige og har siden vært tilfreds, forteller han.

Jensen har KOLS, begynnende hukommelsesvansker, har hatt mange infarkt og var dypt deprimert da han ba om hjelp fra Trygg Hjemme.

— Siden har det bare gått en vei; oppover, sier Jensen.

Hjelp til alt.

Sykepleier Janne Køhn hjelper Jensen med alt han trenger, enten det dreier seg om medisiner, personlig hygiene, nedvask, følge til lege, kontakte med NAV, eller en tur til byen. Han bestemmer selv hvor ofte og hvor mye hjelp han skal ha. I starten spiste Køhn og Jensen napoleonskake og spilte musikk fra gamle dager. Siden er det blitt restaurantbesøk. Dette har gitt ham livsgnisten tilbake. Og alt betaler Jensen av egen lomme til 350 kroner timen. Siden han årlig bruker over ca. 9000 kroner, er summen fradragsberettiget på skatten.

FASTE VIKARER.

Jensen trengte heller ikke bekymre seg for å bli uten omsorg da Køhn skulle ha sommerferie, ettersom firmaet har faste vikarer til hver kunde.

  • Humøret er kommet tilbake, sier fru Jensen.

Ekteparet Jensen misliker sterkt at statsminister Jens Stoltenberg ikke unner dem den tryggheten de får gjennom privat eldreomsorg.

— De hendene han stadig snakker om bør han bruke der han finner dem, enten de er private eller i deltidsarbeid i det offentlige, sier ekteparet Jensen.

En sjekk til eldre.

De har mye sans for Frps forslag om å utstede en sjekk til eldre, slik at de selv kan bestemme hvor de skal motta hjelpen fra.

— Jeg skjønner ikke hvorfor Jens Stoltenberg ikke vil at vi skal ha denne hjelpen som vi får fra Trygg Hjemme. Det er sosialisme på sitt verste, sier Frithjof Jensen.