KRISTIANSAND :

Året før hadde Winther-Svendsen selv tatt ut 1,44 millioner kroner i lønn — mest fra Lillesand Prosjektet AS, som selger barneverntjenester, men også fra Erik Farup Maritime AS, som eier ei stor seilskøyte.

I tillegg hadde han forsynt seg med 4,2 millioner kroner i lån i strid med aksjeloven, mens andre selskaper i samme sfære hadde tatt opp ytterligere 2,1 millioner i ulovlige lån.

Pengemaskinen som gjorde alt dette mulig var Lillesand Prosjektet, som lenge forhåndsfakturerte sine tjenester. Praksisen ga en pengeopphopning, som Hugo Winther-Svendsen benyttet til å bygge opp en eiendomsportefølje. Denne ble delvis benyttet i barnevernvirksomheten, delvis til ordinær, kommersiell utleie.

Omtrent samtidig med at offentlige myndigheter var blitt mer oppmerksomme på Lillesand Prosjektet, ble faktureringen også lagt om til etterskuddsbasis.

«Hugo Svendsen har ryddet opp,» lød tittelen på Fædrelandsvennens omtale av 2002-regnskapet i august 2003. Opprydningen krevde imidlertid sitt. Likviditeten hadde strammet seg kraftig til i løpet av 2002 og fortsatte slik i 2003 også, selv om regnskapsresultatene isolert sett fremdeles var pene og veksten sterk.

Også i 2004 tynget stor, kortsiktig gjeld på betalingsevnen, dessuten hadde resultatet forverret seg kraftig i løpet av året. Det ble forklart med økte lønnskostnader grunnet strengere krav til sosialfaglig kompetanse, samt ekstraordinære kostnader knyttet til faglig godkjenningsprosess. Både jurister og andre rådgivere var inne.

2004-regnskapet, som er det foreløpig sist tilgjengelige, viste for øvrig en smule tilbakefall til gamle synder: 2,1 millioner kroner hadde eneeieren Winther-Svendsen lånt av Lillesand Prosjektet AS ved utgangen av året - i strid med aksjeloven.

Dessuten var saldo på skattetrekkskontoen over 800.000 kroner for lav på samme tidspunkt. Begge forhold ble imidlertid ordnet opp i i løpet av januar 2005, ifølge regnskapsnotene.

Samme 2004-regnskap viste ellers at Lillesand Prosjektet AS var blitt belastet med over 1,7 millioner kroner for leie av skøyta «SS Erik Farup,» et driftsbygg med tilhørende brygge i Randesund og en eiendom i Høvåg. Hugo Winther-Svendsen selv tok ut lønnsytelser på 1,2 millioner kroner.

RUNE ØIDNE REINERTSEN