KRISTIANSAND: – Klart man blir litt engstelig når man ser det sterke politiske engasjementet som legges for dagen på Vestlandet, mens det skjer lite eller intet på den politiske fronten i Kristiansand, sier Kai Isaksen, hovedtillitsvalgt på Elkem Fiskaa.

Han er bekymret med bakgrunn i at sentrale politikere i Sogn og Fjordane nå tar til orde for en tung politisk aksjon med sikte på at Elkem Solar skal legge sin produksjon av råstoff for solceller til Svelgen i Sogn og Fjordane, og ikke til Kristiansand.

– Når alle vet at smelteverket, Elkem Fiskaa Silicon, skal avvikles 15. februar, og at mange av de ansatte risikerer å miste jobben, sier det seg selv at det oppstår en helt spesiell usikkerhet. Den forsterkes når vi registrerer det målbevisste engasjementet for industriarbeidsplasser som kommer å klart til uttrykk andre steder i landet, sier Isaksen.

Han minner om at dersom Elkem Solar lykkes med solcellesatsingen, og produksjonen samles på ett sted, kan det fort bli snakk om 400-500 arbeidsplasser i en moderne og fremtidsrettet produksjon. Sogn og Fjordane har politikerne med fylkesordføreren i spissen engasjert seg sterkt til fordel for det sårbare Svelgen-samfunnet.

– Vi må lage en stønadspakke som er så god at vi får silisiumfabrikken til Svelgen, sier fylkesordfører Nils R. Sandal, og presiserer at det blir snakk om både penger og andre tiltak. Det er alt opprettet samarbeid med Innovasjon Norge, Aetat, kommune og fylkesmann. Samtidig vil man engasjere stortingsrepresentantene og regjering. Erik Løkke-Øwre, som er sjef for Elkem Solar, sa forrige lørdag i Fædrelandsvennen at Elkem har som ambisjon å samle all produksjon av råstoff for solcelleproduksjon på Elkem-området i Kristiansand.

– Det er mange og innlysende fordeler med å samle produksjonen på ett sted, sier Løkke-Øwre. Det som står fast er at Elkem Solar kommer til å starte produksjonen i Kristiansand, delvis i anlegget til Fiskaa Silicon. Det som fortsatt er uavklart er når denne produksjonen kommer i gang, og om utvidelse av produksjonen kommer i Kristiansand eller andre steder.

– Er det her rom for politisk press?

– Politisk press kan komme til å spille en rolle. Det er et moment man ikke kan se bort fra, sier Løkke-Øwre. Men han legger straks til at det også er mange andre forhold som spiller inn ved en industrilokalisering.

Alf Holmelid, forskningsdirektør som er sterkt opptatt av industri og næringsliv, håper kommune— og fylkespolitikere på Sørlandet raskt kommer med klare og entydige utsagn om at man ønsker denne type moderne og fremtidsrettede industriarbeidsplasser i Kristiansand.

– Vi må ikke overlate denne arenaen til alle andre, sier han.