MANDAL: — Politiets lasermåling viste 199 km/t. Jeg tenkte egentlig ikke på hvor fort det gikk. Det skjedde bare, sier den sertifikatløse 19-åringen.

Far tok det fint

Tarald Rygnestad (19) fra Laudal i Marnardal var på vei hjem fra Mandal i 18.30-tiden onsdag 5. september da han ga full gass i 80-sonen over Haugesletta mellom Holum og Øyslebø. Golfen med 200 kompressormatede hestekrefter raste over sletta.

— Plutselig sto politiet der, og de vinket meg inn til siden. Kompisene har i ettertid lurt på hvorfor jeg ikke kjørte fra dem, men jeg forsto vel egentlig at det ville straffet seg enda mer, forklarer Rygnestad.

Trolig vet 19-åringen hva han snakker om. Tarald Rygnestad er sønn av tidligere politiinspektør Bjørgulv Rygnestad, nå privatpraktiserende advokat. Bjørgulv har i en årrekke som politiinspektør vært aktor i denne type, og andre lignende saker i trafikken

— Hva var din fars reaksjon da du kom hjem uten sertifikat etter å ha blitt tatt i 199 km/t?

— Han syntes det var leit at jeg hadde gjort det, men ble ikke sint.

Angrer ikke

Han har hatt «lappen» et år, men nå må han regne med å gå minst tre år uten etter den hasardiøse kjøringen. I tillegg må den 19 år gamle snekkeren belage seg på noen måneder i fengsel. Han bor i Luadal, og jobber i Mandal. Hverdagen har blitt atskillig mer tungvint etter at lappen havnet hos UP.

— Angrer du?

— Nei. Jeg klartre fint å stanse da jeg så politiet vinke meg inn, men jeg hadde nok slitt en del dersom det hadde kommet en bil ut fra en av sideveiene, innrømmer Rygnestad.

— Du satt ditt eget og andres liv i fare med denne farten?

— Klart det gikk veldig fort, men jeg føler denne strekningen er såpass oversiktlig at det ikke var direkte livsfarlig, sier 19-åringen.

Rekorden er 250 km/t

Ifølge Rygnestad er Haugesletta en av de mest populære fartsetappene for ungdommen i distriktet. I tillegg benyttes den lange strekningen på Helle i Konsmo til samme formål.

— Folk flest synes nok jeg har kjørt veldig fort, men det er de som har kjørt fortere. Rekorden tror jeg ligger tett på 250 km/t. Men det var nattetid, forklarer han.

— Er du ikke flau over dette?

— Nei, det er jeg ikke, men det blir nok ikke mer råkjøring på meg når jeg får lappen tilbake om noen år.