Les også: Fortsetter å selge avisen

EVJE OG HORNNES: Flere av de som har fått tak på årets utgave av russeavisen ved Setesdal vidergående skole i Evje og Hornnes, reagerte med sinne og vantro. At russeaviser provoserer er ikke noe nytt, men denne gangen mener Ragnhild Vestøl Fernandez at det gikk over stokk og stein.

— Jeg synes rett og slett det var forkastelig. Avisen var gjennomsyret av rasistisk innhold, hevder hun.

Spesielt reagerer Fernandez på tre ting; en russeomtale som nevner etnisk rensing, bruk av sørstatsflagg og støtteerklæringer til BMI (Bygdeungdom Mot Innvandring).

Russeomtalen tilhører Olav Åsen Haugsgjerd, som er ansvarlig redaktør av avisen. Åsen er også kjent som aktiv Venstre-politiker i kommunen. Han beklager at omtalen havnet på trykk.

— Det er en alvorlig glipp, og jeg beklager veldig. Jeg tar fullstendig avstand fra rasisme, og mener selvfølgelig ikke det som står i min omtale, sier Haugsgjerd.

- Vits på min bekostning

Omtalen var skrevet av en medruss, som ifølge Haugsgjerd var ment som en spøk. Ifølge omtalen, går Åsen inn for etnisk rensing av de indre bygder.

— Det var en dårlig vits på min bekostning, men som redaktør beklager jeg selvfølgelig at det kom på trykk.

Flere har også reagert på bruken av sørstatsflagg?

— Selv om noen har misbrukt dette flagget i en rasistisk sammenheng, er jo ikke flagget rasistisk i seg selv. Vi har kun benyttet flagget som et symbol på landsbygda. Når det gjelder støtte til for eksempel BMI, er det en helt legitim politisk ytring, på lik linje med motstand mot nynorsk, sier han.

Russen tar avstand

Russepresident Kjetil Kalhovd var svært lite fornøyd da han fikk se årets russeavis. Også han reagerer på det han mener er rasistisk. Han hevder Haugsgjerd har handlet nærmest på egen hånd i produksjonen av avisen.

— Vi ble sjokkert når vi så avisen, og ble ganske så overrasket over resultatet, sier han.

Rektoren ved Setesdal vgs, Birgit Attestog, har forståelse for reaksjonene.

— Det står ting som helt klart ikke burde vært på trykk. Vi har ingen sensurmyndighet når det gjelder avisen, og fikk ikke se dette før det ble trykket, sier Attestog.

— Er innholdet rasistisk?

— Det kan vel diskuteres, men jeg skjønner at mange har reagert, sier hun.

En Hornnes-kvinne som fvn.no har snakket med, reagerer svært sterkt på avisens innhold. Av hensyn til familien, ønsker hun å være anonym. Hun vil likevel få frem at mange følte seg såret når de leste avisen.

— Vi synes det er en skam at sånne ting kommer på trykk i en avis. Jeg grøsser når jeg tenker på det, sier kvinnen, som selv har innvandrerbakgrunn.

Lager ny avis

Kjetil Kalhovd og resten av russen ble så opprørt at de bestemte seg for å trykke opp en ny russeavis.

— Vi fant ut at vi ikke kan stå inne for den utgaven som først kom ut.

— Hva reagerte dere på?

— Det var spesielt den ene russeomtalen som vi synes gikk langt over streken. Den inneholdt ting vi absolutt ikke ønsker å forbindes med, sier russepresident Kjetil Kalhovd.

Kalhovd håper den nye russeavisen skal være klar til å deles ut i morgen.

— Vi har nå jobbet to døgn i strekk, og forhåpentligvis blir den trykket i løpet av dagen.

På tross av dette selges den gamle avisen fortsatt.

Ordføreren: - Vi må tåle litt fra russen

Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, bladde gjennom avisen i dag. Han mener avisen ikke skiller seg nevneverdig fra foregående år.

— Vel, jeg har bladd litt i den, og ved første øyekast kan jeg ikke se noe som kan kalles rasistisk. Men jeg forstod at det var omtalen av Åsen Haugsgjerd som en del reagerte på, og den er sensurert i den utgaven jeg holder, sier ordføreren, som mener man må tåle en del i en russeavis.

— Som politikere får vi ofte gjennomgå, og det må vi tåle. Men hvis folk har blitt såret og støtt, synes jeg det er forferdelig leit, sier han.