LILLESAND: — Jeg gledet meg til en normal natts søvn, sier Kristine Stangeland-Jeffers.

Siden 1987 har Kristine Stangeland-Jeffers hatt el-allergi. Det siste halve året har hun blitt dårligere og dårligere på grunn av at det stadig settes opp flere mobilmaster i nærområdet.

— Jeg får smerter i nakke og skuldre, verker i hele kroppen og får ikke sove. Også mannen min og sønnen min på ti år er plaget, forteller Kristine, som bor i Kjerkekilåsen i Høvåg.

FULL STRÅLING.

Tor Ramsdal fra Sandnes har forsket på el-allergi siden 1970-tallet. Nylig tok han turen til Høvåg og Lillesand for å jorde flere mobilmaster på oppdrag for Stangeland-Jeffers. Kostnadene for å jorde en mast, ligger på cirka 25.000 kroner.

— Jeg er nødt til å ta meg noe betalt for å kunne drive med dette, men Kristine og mannen er venner av meg, så jeg vil jo gjerne hjelpe dem, sier Ramsdal.

Ute ved Krossen i Høvåg, ikke så langt unna Kjerkekilåsen der Stangeland-Jeffers bor, står det en mobilmast.

— Her oppe er det full stråling, og det begynner å prikke i ansiktet med en gang. Er en som har el-allergi lenge i et slikt område, føler en seg uvel, sier Tor Ramsdal.

TITANBRIKKE.

Kristine Stangeland-Jeffers forteller at hun har vært i kontakt med Telenor, Post- og teletilsynet og Avinor for å finne ut hvilke master som står i nærområdet og hvem som eier dem.

— Jeg brukte flere uker på å finne ut av det. Her i Norge skyver vi alt under teppet når det gjelder elektromagnetisk stråling. Det finnes verken midler eller kompetanse til å hjelpe folk. I utlandet finnes det solid dokumentasjon på skadevirkningene.

Tor Ramsdal har selv vært plaget av elektromagnetisk stråling fra høyspentledninger, og har i mange år hjulpet andre med el-allergi.

— Det er mange som har grått hjemme i stua mi, sier Ramsdal.

Kristine Stangeland-Jeffers har også hatt store plager når hun har brukt mobiltelefon, men har fått lagt inn en titanbrikke i telefonen som motvirker dette.

— Nå fungerer det fint, sier Kristine.

Tekst: Merete Moen

merete.moen@fvn.no - 38 11 35 74