LYNGDAL: — Jeg så en flamme på en halv meter som sto opp etter veggen. Først prøvde jeg å slukke den med hageslangen, men jeg fant ikke krana. Så jeg banket på et vindu og fikk vekket familien, sier Leif Arne Hystad.

Han var på vei for å hente datteren sin. Klokken var da halv ett natt til mandag.

Innenfor vinduet som Leif Arne Hystad banket på lå Zlatko Tripic (15) og sov. Han fikk vekket foreldrene, og hans far Vinko Tripic fikk skrudd på hageslangen.

— Da sto flammen langt oppover veggen og det brant godt. Hadde det gått ett minutt til hadde ikke brannen vært mulig å slokke, sier Leif Arne Hystad.

Frykt og takk

Politiet i Lyngdal kunne i går bekrefte at brannen i byggefeltet Oftebro terrasse var påsatt. Det var altså rene tilfeldigheter som hindret det som kunne blitt en dramatisk brann.

Da Fædrelandsvennen møtte Vinko Tripic i går var familien preget av både lettelse og frykt.

— Det finnes ingen ord å si nå. Jeg må bare si takk, sa han til sin nabo, som bor et par hundre meter lengre oppe i byggefeltet.

Samtidig er familien redde.

— Dette er bare helt ufattelig. Jeg hadde aldri trodd at noe slikt skulle kunne skje oss. Jeg vet heller ikke hvem som kan ha gjort dette, sier Zdravko Tripic (18), som er eldste sønn i huset.

Leif Arne Hystad forteller at det tok mellom seks og sju minutter fra de fikk slukket brannen til brannbilen kom. Da hadde ikke huset vært mulig å redde.

— Jeg sov ikke så godt den natten. Dette har jo vært et stille og rolig boligområde i 30 år - og så skjer plutselig dette, sier Leif Arne Hystad.

Familien på fem har bodd i huset i Oftebro terrasse 2A i ti år uten å ha opplevd verken hærverk, tyveri eller andre ubehageligheter. Selv beskriver de boligområdet sitt som fredelig, og verken barn eller voksne skal ha noe usnakket med naboer.

— Etter brannen har vi fått tilbud om både husrom, hjelp og støtte, men røykskadene i huset var ikke større enn at vi fortsatt kan bo her. Nå får vi bare vaske ned tak og vegger og håpe at politiet finner ut hvordan brannen oppsto, sier Vinko Tripic.

Rasistisk?

Det bor over 40 bosniske familier i Lyngdal. De fleste har vært der siden midten av 90-tallet, og er godt integrert i lokalsamfunnet.

— Det har i Lyngdal vært enkelte episoder mellom norske ungdommer og jevnaldrende med innvandrerbakgrunn, men vi har ingen opplysninger som skulle tilsi at dette har noe som helst med denne ildspåsettelsen å gjøre, sier Steinar Mydland.