AMATØRTEATER VALLEFædrelandsvennen overvar generalprøven på «Folk og røvere i Kardemommeby» i Valle onsdag kveld. Som seg hør og bør på en generalprøve, gikk noe i ball.— Jeg har sett det mye verre. Den gangen vi satte opp «Sound of Music», sa instruktør Ellen Mordal leende over pianoet, mot slutten av den to timer lange forestillingen.Hun er trygg på at publikum vil få oppleve en glitrende, fargesprakende og morsom amatøroppsetning av «Folk og røvere i Kardemommeby» i kveld. Det er Fædrelandsvennen også. Dårlig generalprøve, god premiere. Vi har sett mange av instruktør Ellen Mordals oppsetninger ved bruk av bygdas glade amatører opp gjennom årene. Det går alltid godt. 60 AKTØRER.

Det er mer enn 60 lokale aktører som deltar, enten som skuespillere, sminkører, scenearbeidere, musikere, lyd- og lysarbeidere eller annet.Orkesteret, med bygdas egne krefter, spiller herlig «falskt» i Thorbjørn Egners naive stil.- Der er noen merkelige dissonanser som er vanskelig å håndtere. Vi bruker Egners håndskrevne noter, som er kopiert så mange ganger at notelinjene er borte, forteller Mordal.Aktørene på scenen er fra fire til 60 år. En flott miks av folk fra alle avkroker av bygda. Alle gir alt.- Vi har øvet i 10 måneder, sier Mordal i en heseblesende pause. TREFFER BLINK.

Ektemannen til Ellen Mordal, rektor Per Kristiansen, spiller en herlig politimester Bastian. Han er så velmenende snill og redd for å gjøre noe vondt at han utstråler godheten selv i all sin tafatthet. Egner ville nok likt den figuren. Forestillingen treffer blink.Egner ville likt alle figurene: Vesle Åsmund Tanche-Larsen Knutsen som har fått den urettferdige oppgaven å synge papegøye. Andreklassingen har en nydelig stemme. De tre røverne, konfirmantene Henrik Assmann, Håvard Tanche-Larsen Knutsen og Henrik Andersen er morsomme og dyktige. Kamomilla spilles vekselvis av Liv Hege Homme, May Britt Uppstad og Marit Bratteland. Tommy spilles av Gunnar Vegard Helle og Eirik Unneland. Gøy er det også å se de gamle traverne, sogneprest Theis Salvesen, som barberer Sørensen, Sissel Åkre, som pølsemakeren og Liv Gyro Brokke, som tante Sofie, og alle de andre barna og voksne som det vrimler så mange av på scenen at det ikke er mulig å nevne navn på hver især. HELPROFT.

Kulissene og dyrene - løven, eselet, kamelen - er helproffe. Dyrene er leid inn fra Bærum barneteater, kulissene kommer fra Hadeland Amatørteater.Forestillingen er en oppsetning i hundretusenkronersklassen. Blant annet har LOS gått inn med 40.000 kroner og Valle Sparebank har sponset mye.Det er bare å glede seg. «Folk og røvere i Kardemommeby», som valldølene setter opp fredag, lørdag og søndag, er en familieforestilling. Gå mann av huse.Tekst: Johs. Bjørkelijohs.bjorkeli@fvn.no - 90 06 47 70