Søgne: — For å si det sånn, de som kjøper denne boligen har sannsynligvis ikke behov for lån, sier Petter Falkum, konstituert banksjef i Sparebanken Sør.

Folk flest vil ha store problemer med å få kjøpe eiendommen, selv om de har flere millioner kroner i egenkapital. Dersom en familie selger hus og hytte og sitter igjen med seks millioner kroner, vil de fremdeles slite med å betjene lånet.

— En familie med vanlig inntekt vil ikke greie å betjene et lån på 11 millioner kroner. Har du et lån på den størrelsen og renten blir syv prosent, må du betale 65.000 kroner i måneden, forteller Falkum.

Det er ikke nok for banken å ha sikkerhet i boligen.

— Jeg ville aldri lånt ut 17,5 millioner med sikkerhet i eiendommens verdi. Jeg kunne lånt ut 11 millioner til en bolig som er verdt 17,5. Men kjøperen må uansett kunne betjene lånet, understreker Falkum.

Heller ikke Sparebanken Pluss vil anbefale mannen i gata å kjøpe perlen i Søgne.

— Med et lån på 17,5 millioner og en rente på 3,6 prosent, blir renteutgiftene 630.000 kroner i året. Det er en relativt stor husleie. Denne eiendommen er for et fåtall som har mye egenkapital og stor inntekt, sier Stein Hannevik, administrerende direktør i Sparebanken Pluss.

Han er ikke i tvil om at det finnes folk på Sørlandet som kan kjøpe eiendommen.

— Når folk kjøper hytter på Hovden til 5-7 millioner, sier det noe om hvor mye penger det er blant folk. Vi har finansiert en del dyre landsteder i denne landsdelen, og det er en del folk som makter å kjøpe slike eiendommer, sier Hannevik.