LILLESAND: Etter å ha vært til salgs på det åpne marked i to år, er hovedeiendommen på Ytre Tronderøya endelig solgt. Prisen er trolig rundt 12 millioner, ifølge Dagens Næringsliv. Et bud på 11 millioner i fjor ble avslått av eierne. En av grunnene til at denne store vakre øya i Blindleia har vært vanskelig å selge, er at alle tiltak der ute krever kommunal godkjenning. Det er som kjent strenge krav til tiltak i strandsonen. Dessuten er det bo— og driveplikt på eiendommen, men ifølge eiendomsmegler Gunnar Sædberg er dette bare en formalitet.

— Kommuneplanen definerer at det kan gis dispensasjon for boplikten. Det må søkes formelt, men i realiteten er boplikten opphevet her, sier Sædberg.

— Den er solgt som fritidseiendom, den har ingen landbruksmessig verdi. Det er ikke mulig å drive noe der ute, både jord er skogarealene er for små, og en stor del av eiendommen er utpekt til landskapsvernområdet. Resten har LNF-status.

Eiendommen har lang strandlinje med et gammelt båthus og bryggeanlegg som må oppgraderes. Det samme gjelder hovedhus, låve og stabbur. Til sammen kan det være snakk om mange millioner kroner for å oppruste gårdsanlegget til fritidsbolig. Prislappen kan raskt ende på 20 millioner.

Det har vært stor interesse for stedet, og en av dem som ønsket å kjøpe det var frolendingen Torgeir Neset, som ønsket å bosette seg med familien for å drive et senter for kystlandbruk. Han mener at det er spekulasjon hvis Ytre Tronderøya skal reguleres til annet enn landbruk. Selv la han inn et bud på 700.000 kroner på øya, som av eiendomsmegleren ble betegnet som litt utidig. Det har vært viktig for eierne at stedet ble kjøpt av noen som hadde råd til å ruste det opp.