KRISTIANSAND: – Jeg forstår lærerne, som er på en uriaspost. De har vært i første rekke og tatt imot støyten lenge, sier rektor Arild Sæbø ved Fagerholt skole.

– På vegne av kolleger vil jeg si at fortvilelsen er stor. Etter to år med nedstenging, er det på’an igjen. Det er en tung, vanskelig og fortvilende situasjon, sier verneombud Kirsten Stangenes.

De satt mandag ettermiddag i møte og forberedte seg på nye tiltak.

Fra grønt til gult

I løpet av dagen utviklet situasjonen seg fra grønt nivå for de fleste skolene i Kristiansand, til noen timer senere, da samtlige kommunale skoler ble satt på gult nivå.

– Vi kommer også til å planlegge for hjemmeskole. Vi er en såpass svær skole at vi må ha planene klare for den situasjonen, sier Sæbø.

Verneombud Kirsten Stangenes og rektor Arild Sæbø forbereder både gult og rødt nivå på skolen. Foto: Kjartan Bjelland

– Ikke helt etter boka

Mandag var 65 av skolens 448 elever borte fra skolen. Rundt en tredjedel av fraværet er koronarelatert, ifølge rektor.

– Det er noen foreldre som sier at de ikke ønsker at barna kommer på skolen nå på grunn av smitte i klassen. De vil teste dem selv, og holder dem hjemme utover de to dagene de er pålagt for å sjekke dem, sier rektor.

– Vanligvis er det ikke ok, men i denne situasjonen ser vi litt rundt på det. Jeg har sagt at de får melde barna syke. Det er kanskje ikke helt etter boka, men vi er i en spesiell situasjon, sier rektor.

Ønsker hjemmeskole

Situasjonen oppleves utrygg.

– Vi fikk inn tre avvik i løpet av helgen fra lærere som føler det er et utrygt arbeidsmiljø. De ansatte er frustrerte når det kommer søsken til smittede elever på skolen, forteller han.

Sæbø sier det er vanskelig å motivere de ansatte.

– Som skoleleder må jeg bare oppfordre dem til å stå på, og holde ut de siste dagene. De føler seg ikke vel ivaretatt. Nå er vi er så nærme jul og smitten sprer seg så raskt at vi skulle tatt flere forhåndsregler. Men det er det de over oss som bestemmer, konstaterer han.

– Burde det vært hjemmeskole nå?

– Ja. Jeg er ikke noen smittefagekspert, men hvis jeg skal dømme ut fra fortvilelsen og utryggheten både hos ansatte og foreldre, burde det vært det. Det ville føltes tryggere, sier Arild Sæbø.

Best å møtes fysisk

SV-politiker Mali Steiro Tronsmoen, som selv er lærer på Oddemarka, sitter for tiden i karantene på grunn av mistanke om omikronsmitte.

– Jeg har vært i hjemmekarantene siden onsdag kveld, og venter på svar på den siste PCR-testen, forteller hun.

Lærer og SV-politiker Mali Steiro Tronsmoen håper svaret på den siste PCR-testen også er negativ, slik at hun kan komme ut av karantenen. Foto: Kristin Ellefsen

Tronsmoen mener det er for drastisk å sette samtlige elever på hjemmeskole.

– Har man et omikronutbrudd stiller det seg annerledes. Da kan det være fornuftig å sette enkeltskoler over på hjemmeundervisning, sier hun.

Er det deltasmitte, eller generelt lite smitte på en skole, mener hun det beste for elevene er å møte fysisk.

– Jeg skjønner veldig godt at både ansatte og foreldre ønsker seg ei smittefri jul. Erfaringen vår så langt viser at det foregår lite smitte i skolen. Selv om det har skjedd utallige ganger så langt i pandemien at klasser er satt i karantene eller på testregime, er det sjeldent at elever smittes på skolen. Smittespredning foregår stort sett hjemme eller i sosiale sammenhenger, påpeker hun, og presiserer samtidig:

– Med omikron kan situasjonen være annerledes. Derfor synes jeg hjemmeundervisning for de skolene der det er mistanke om omikron virker lurt.

Sirill Berg er leder av Komfug (Kommunalt foreldreutvalg) i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

– Situasjonen er alvorlig

Sirill Berg, leder av Kommunalt foreldreutvalg i Kristiansand, ser gjerne at skoleåret avsluttes tidligere enn planlagt, som er den 17. desember.

– Vi har ikke drøftet koronasituasjonen i styret, men personlig mener jeg at skolene burde stenges tidligere. Med tanke på koronasmitte er jo situasjonen nå svært alvorlig, framholder hun.

– Det er litt av et dilemma, men vi har en feiring som kommer nå etter hvert. Skal du da sitte i karantene eller være sammen med dem som du er glad i? Det at skolene stenges tidligere kan selvsagt innebære en del utfordringer, men jeg mener det er viktig at i den tiden som kommer er det færrest mulig som er totalisolerte, sier Berg.

Regjeringen har innkalt til pressekonferanse om koronatiltak klokka 20 mandag kveld. Pressekonferansen kan du følge direkte her.