BERGEN: ”Vi kjemper inn homofile i SS (sentralstyret, journ. anm) — et bra signal. Vi fjerner beskyttelsesparagrafen: tydelig signal om at vi åpner for debatten, og skildre hva identiteten til KrF skal være. Og vi fremmer et forslag om borgerlig vigsel – noe som også er et tydelig signal”, skriver Kjell Ingolf Ropstad i en intern e-post avisen Norge i Dag har fått tak i. Ropstad er i tillegg til leder for KrFU, representant for Aust-Agder på Stortinget. Rom for endring

I dag klokken 15.00 åpner Ropstad landsmøtet til Kristelig Folkepartis Ungdom i Bergen. Det blir ifølge Klassekampen et dramatisk landsmøte. Temaet for landsmøtet er ”Rom for endring”, og det kan bli store endringer dersom ungdomspartiet får det som de vil.

— Ropstad har en trefaseplan for å overtale KrF bit for bit. Først fjerner han beskyttelsesparagrafen, så bekjennelsesparagrafen, så fjerne han en del tradisjonelt KrF-gods knyttet til ekteskap og familie når det gjelder homofile, sier Norge i Dags ansvarlige redaktør Finn Jarle Sæle til Klassekampen.

Homo-ja

Ropstad sier ja til homobryllup hos byfogden, og toner dermed ned motstanden mot ekteskapsloven. Forslaget som skal stemmes på i helgen går ut på at kirken fratas vigselsrett for homofile, og at denne erstattes med borgerlig obligatorisk vigsel.

— Vi realitetsorienterer oss der det er mulig. Å få endret ekteskapsloven slik situasjonen er nå er bortimot umulig, sier Ropstad til Vårt Land.

”La hver enkelt ta stilling til hvordan en ønsker å organisere samlivet sitt. Alle som ønsker å inngå et tradisjonelt kristent ekteskap kan gjøre det i sin utvalgte konservative kirke. De som ønsker å inngå ekteskap mellom 2 menn/kvinner eller flere for den del, kan gjøre det i liberale kirker eller hos Human-Etisk Forbund. At staten skal ha monopol eller tvinge en bestemt ekteskapsforståelse på alle og enhver blir for dumt. Vi trenger et skille mellom ekteskap og stat på samme måte som vi i KrFU kjemper for et skille mellom stat og kirke. Lenge leve det prinsipielle” skriver representanter for Hordaland KrFU i forslag til endring i ungdomspartiets hovedprogram.

Veiskille

Partileder Dagfinn Høybråten sa til Klassekampen i går at han vil snakke om disse sakene under landsmøtet og ikke ønsker å kommentere de på forhånd.

Partiet skal ifølge Klassekampen diskutere endringsforslaget i bekjennelsesparagrafen allerede 6. november.

Ropstad har støtte blant flere.

”Veiskille for KrF nå, og KrFU spiller en viktig rolle. Jeg støtter linjen din og håper den får gjennomslag” skriver en på partilederens Facebook-side.

Ropstad har ikke villet kommentere e-postene, ifølge Klassekampen. Han sier til Klassekampen at det er tilfeldig at ungdomspartiene tar opp disse sakene samtidig, og at han ikke har konkludert i debatten om bekjennelsesparagrafen.