KRISTIANSAND/SANDNES: — Plutselig kom det en personbil susende bakfra. Føreren skulle på død og liv presse seg forbi min semi-trailer og personbilen som kjørte foran meg, forteller trailersjåføren til fvn.no.

Prøvde å stanse bilen

Vedkommende gjennomført ifølge Runestad forbikjøringen på vei opp en lite oversiktelig bakke, like før en krapp sving.

— Hadde jeg tatt ham igjen, hadde jeg tatt fra ham bilnøklene, raser Runestad.

Nå er bilisten politianmeldt etter den hasardiøse forbikjøringen.

— Ja, jeg tok nummeret på bilen, og videreformidlet det til politivakta, sier Runestad.

L i ke ille nå

Senest i februar i fjor rykket han ut hos fvn.no og beklagde seg over hvordan sørlandske bilister oppfører seg i trafikken. Skal vi tro rogalendingen er vi ikke blitt noe bedre siden sist. Hver uke tilbringer han omlag 45 timer bak rattet, og hver uke opplever han nifse situasjoner, spesielt på Sørlandet.

— Min bil er merket med et "radioaktivt materiale"-skilt, men det er det visst ingen som bryr seg om, sukker den erfarne sjåføren, som har kjørt tungtransport i over 22 år, og som er selvstendig næringsdrivende.

- Hva kunne blitt konsekvensene om noe av lasten lakk ut under en eventuell kollisjon?

— Her er det snakk om strålefare i lang tid for dem som bor langs veien hvor en slik ulykke skjer. Folk må begynne å ta hensyn, sier Runestad forarget.

- Men skjønner du ikke at folk blir irritert når dere må ned i 30-40 km/t i en liten motbakke?

— Det er kun de eldste bilene som ikke klarer bakkene. Min bil eksempelvis - den har 600 hestekrefter og faller ikke så langt ned i fart i motbakke, sier Kåre Runestad.

Skremt av holdninger

Også for en ukes tid siden opplevde Runestad en skremmende episode på Sørlandet. Da måtte han ta i bruk grøfta for å gjøre plass til tre biler i bredden da han ble forbikjørt.

— Hadde ikke jeg kjørt ut i grøfta hadde jeg fått motgående bil i fronten. Fyren som kjørte forbi meg forsvant selvsagt, og jeg måtte ut med 9000 kroner i reperasjoner på hengeren, sukker Runestad.

Da Runestad forrige gang langet ut mot sørlandsk kjørekultur, sa UP at de ikke opplever at vi kjører verre enn folk gjør andre steder i landet.

— Nei, det mener jeg ikke, men det er jo ikke all verdens fin vei, og særlig ikke på strekningen Stavanger-Kristiansand, så den veibiten kan nok oppleves som verre enn den egentlig er, sa fungerende UP-sjef Kjell Arne Fossheim den gang.

Hva mener du? Kan vi ikke kjøre på Sørlandet? Eller er det trailersjåførene som må ta mer hensyn? KJØR DEBATT.