LYNGDAL: — Jeg begynner å bli vant til det, men det er ingen andre på hele skolen som må ro for å komme fram, sier Oddvin på åtte år skråsikkert.

Ut av dyna

Klokka i Korshavn er sånn snaut kommet til halv åtte, men morgenfuglen Oddvin Tesaker Pedersen har jumpet ut av dyna for en times tid siden, samtidig med de første skrikende måkene i fiskebygda. Oddvin er morgenfugl så det holder. I dag er været såpass greit og bølgene håndterlige, at han klarer å ro alene uten hjelp fra pappa. Bare en bris feier over bukta, snaut brysom for en åtteåring.

Oddvin bor på Holmen som det kalles på folkemunne, eller det som egentlig heter Grønnholmen. Den ligger 60-70 meter fra fastlandet i Korshavn, men avstanden er mer enn nok til at båt er løsningen for å komme på skolen. Mamma og pappa gjør det samme når de skal inn til jobben på regnskapsbyrået i Lyngdal. Sånn er det bare, og sånn har det alltid vært. Både Oddvins pappa og bestefar har gjort det samme. Tatt årene fatt!

Aldri har det vært skole på Grønnholmen, og aldri kommer det til å bli det. Helt garantert! Oddvin bruker den gamle treprammen som bestefar Karl Pedersen i sin tid laget. Den er tjæret og tett, men regnvannet må øses ut før skoleveien starter.

Begynte i fjor

— Jeg begynte å ro over sundet i fjor, da jeg gikk i andre klasse. Men å ro litt her inne på bukta startet jeg med da jeg var fem-seks år, forteller Oddvin.

Han synes det er det naturligste i verden å ro første biten av skoleveien. På brygga i Korshavn hopper han inn i skolebussen som kjører de 17 kilometerne til Berge skole i Lyngdal. Bussen er rene melkeruta, og forsyner butikken i Korshavn med nødvendige varer.

— Jeg har bursdagsfester, og da ser jo klassekameratene at de må i båt for å besøke meg. Det er litt tøft, smiler Oddvin.

Litt uvant

Oddvin bor sammen med mamma Kirsti og pappa Svein Kåre i hans barndomshjem. For Kirsti som kommer fra Lyngdal var det i begynnelsen uvant å måtte i båt hele tiden.

— Nå er vi vant med det, men da Oddvin var liten føltes det ofte tungvint. Du kan tenke deg en liten unge i båten, og med haugevis av bæreposer med matvarer, ler mamma Kirsti.

To hus igjen

I dag er det fastboende i bare to hus på holmen, og Oddvin må ta årene fatt når lengselen etter en lekekamerat blir for stor. Da ror han over til Odd Arthur inne på fastlandet. Han er to år eldre, og går i femte klasse. På fastlandet bor det forresten sånn 140 tror Oddvin, men det er langt mellom jevnaldrende. Bare i juli myldrer det av lekekamerater på brygga utenfor huset deres på Grønnholmen.