KRISTIANSAND: – Går det virkelig an?, ropte Elisabeth Tønnessen frustrert med klar adresse til møteleder og ordfører Per Sigurd Sørensen som straks så seg nødt for å la publikum slippe til.

På informasjonsmøtet om en mulig overgangsbolig på Presteheia tok tålmodigheten hennes slutt. Hun mente det ble informert til det kjedsommelige i halvannen time, slik at beboerne i Presteheia ikke fikk anledning til å stille kritiske spørsmål. Da det var tre minutter igjen av fastsatt møtetid på halvannen time grep hun inn.

Slapp ikke til

Kriminalomsorgens regiondirektør Gudmund Idsø og fengselsleder Emma Gjerde Brekkelund informerte publikum, mens mange av de 80 fremmøtte hadde da kikket ustanselig på klokken, noen duppet av og langt flere syntes å irritere seg over en langtekkelig informasjon. Da hjalp det lite av de etter beste evne mente det var ufarlig å få fanger i nærmiljøet.

Kriminelle rollemodeller

– Politikerne er ikke opptatt av hva vi synes om å få en overgangsbolig for soningsfanger til Presteheia, og vi vil ikke at våre barn skal få kriminelle som rollemodeller, sier Linda Karlsen.

I går var familieterapeuten i barne— og ungdomspsykiatrien der som Presteheia-beboer, og svært irritert etter å ha sittet i halvannen times infomøte om den planlagte fangeboligen i nabolaget. Hun mente politikerne allerede hadde bestemt, og ikke var til å stole på i forhold til valgløftene.

Arrogant

– Dette er bare en enveiskommunikasjon de luxe, hevdet Solfrid Sordal fra Presteheia og fikk følge fra flere. Blant andre stilte rektor Espen Lange ved Presteheia skole seg svært kritisk til kommunens håndtering av saken.

– En rekke spørsmål er stilt dere fra så vel skoledirektør, velforeningen og andre instanser uten at de er besvart. Kritiske bemerkninger er ikke nevnt med en linje i saksgangen, og det er svært arrogant fra kommunens side, sa en krass Espen Lange. Eiendomssjef Ole Dag Myhrstad ble nærmest fnyst av, da han forklarte de manglende svarene med at han hadde vært bortreist og med påfølgende påskeferie.

Frykter belastningen

– Dere i Kriminalomsorgen sier at alle i samfunnet er ansvarlige for å hjelpe forbrytere tilbake til samfunnet. Det er ikke vi og våre barns ansvar, men en offentlig oppgave. Jeg frykter belastningen ved at disse fangene kommer i vårt nabolag, fortsatte Solfrid Sordal.

Velforeningens leder Per Gjelsten mente samtlige fanger straks ville bli gjenkjent av beboerne.

– Presteheia har nemlig bare ett veikryss som alle må gjennom, uttalte vellederen.