Historiene er fra flere forskjellige steder i Norge fra september i fjor og fram til idag.

150 på hjemme alene-fest

Mange setter pris på natteravnenes tilstedeværelse – også de unge selv.

– En gang kom vi over en hjemme-alene-fest hvor 150 ungdommer hadde kommet ubedt. En jentegjeng skulle ha en hyggekveld sammen, og så hadde ryktene gått. Da ringte vi til politiet og det ordnet seg til slutt, forteller Lisa Frederiksen, Marianne Dahl, Jan Dale og Vivi Rastum. Amta fulgte dem gjennom en nattevandrervakt, en fredelig fredagskveld i januar. Les mer i Akershus Amtstidende fredag 2. februar

Hjemme alene-fest på Heimdal gikk over styr.

Kvart på tolv i går kveld ble Politiet oppringt fra en adresse på Heimdal, med en beskjed om at en hjemme alene-fest hadde gått over styr. Ubudne gjester hadde prøvd å komme seg inn, men situasjonen roet seg.

Halvannen time senere ble Politiet på nytt oppringt fra den samme adressen. Denne gangen var beskjeden at det var kommet til en knivslåsskamp. Tre personer hadde tatt seg inn i huset, og huseieren hadde truet med kniv for å få dem til å forlate stedet.

De tre personene skal ifølge Politiet ha delt ut noen ørefiker. Personene forlot stedet før politipatruljen ankom.

I tillegg ble en gutt på 18 år påført en bittskade. 18-åringen ble sendt til St. Olavs Hospital.

Politiet vil utarbeide en anmeldelse på forholdet.

Trøbbel på ungdomsfester i Follo

VESTBY/TÅRNÅSEN: Lørdag kveld måtte politiet rykke ut på en fest i Hvitstenveien. Rundt 30 ungdommer var til stede på en fest hjemme hos en 17 år gammel jente. Hun hadde hjemme alene fest og flere skulle overnatte. Mange deltakere bare dukket opp og var uønsket på festen.

–Den 17 år gamle jenta og noen av hennes venner hadde greid å jage mange ungdommer selv da politiet kom til stedet. Det var ganske rolig her da vi kom frem til boligen, forteller operasjonsleder Jan Eivind Myklatun ved Follo politidistrikt.

Det var ikke den eneste festen politiet måtte besøke lørdag kveld og natt til søndag. På Tårnåsen ble flere deltakere på en ungdomsfest robbet for penger, lommebøker og mobiler. Flere pekte ut en 17-åring og en 18-åring som gjerningsmennene. Blant annet ble de sett da de løp fra stedet og mistet en del av tyvegodset. Flere vil anmelde de to guttene i løpet av mandagen.

Også ved 03.00-tiden natt til søndag måtte politiet rykket ut på festligheter på Tårnåsen. Her var det en leilighet som ble oppsøkt etter klager fra naboer. Politiet ga beskjed om at det måtte bli stille, ellers ville de komme å ta med stereoanlegget.

Flere vil ha vakter på hjemme-alene-fest

Innleide vakter på private fester sprer seg fra Oslo vest til hele byen. Men mange av vaktselskapene er skeptiske til den type oppdrag.

I flere mindre byer i Norge har det vært en økning av vakter på private ungdomsfester, og i Oslo har etterspørselen spredt seg fra kun å gjelde vestkanten til å gjelde hele Oslo og omegn, men flere av vaktselskapene vil ikke stille med vakter på ungdomsfester, skriver Dagsavisen.

– Vi tar ikke rølpeoppdrag, der det virker som om ungdommen betaler for å drikke mer og se på vekterne slåss, sier Martin Sverberg, daglig leder for Vekter-Tjenesten. Dette er et av firmaene som ikke vil ta på seg oppdrag når det gjelder ungdom som skal ha fest. De synes ikke det er nødvendig at vekterne skal ha oppdrag som gjerne ender med ubehagelige situasjoner, fordi det ikke skal være nødvendig for vekterne å slåss på jobb hver dag. Et annet selskap, Norsk Vektertjeneste, melder om stor pågang fra ungdom både fra Oslo og Akershus.

De har ikke hatt noen ubehagelige opplevelser med å være vakter på private fester. Ofte er det ungdom selv som tar kontakt, fordi de har dårlig erfaring med at det kommer folk som ikke er ønsket på festen. Daglig leder Rolf Torkildsen sier til Dagsavisen at mange roer seg når de ser at det står en vakt i døra. GR Sikkerhet har opprettet en egen ungdomsgruppe for å møte etterspørselen, og tar på seg oppdrag fra fritidsklubber og privatpersoner. Andre vaktselskaper forteller fester der mange titalls personer som kommer ubedt på fest.

Slik ender festene i Fana

Hjemme alene-fester i Fana har de siste årene utviklet seg til rene slagmarker.

Poden blir 18 år, får lov til å ha hjemme alene-fest sammen med venner, vennene inviterer venner og de inviterer sine venner igjen. Så smeller det. Slik har scenarioet vært nesten hver helg i Fana de siste årene.

— Nekter du å la dem komme inn, så ender det ofte i vold og skadeverk - slipper du dem inn så er helvetet løs. De raserer hele huset, stjeler og kan utøve vold. Når politiet kommer er det ofte hundretalls ungdommer til stede. Dette er verstingene i 17-18 årsalderen og det er de samme som går igjen på alle festene, sier lensmann i Fana, Norvald Visnes til iBergen.no.

Fanaposten som først omtalte saken, skriver at politiet brukte oppunder 300.000 kroner på ekstrapatruljer i fjor. Da blir det sendt ut patruljer til såkalte «hotspots» det politiet vet ungdommer samles for å feste og ruse seg.

— Det koster ressurser, men vi mener det er verdt det. Vi har funnet at dette er så viktig og mener vi vil tjene det inn igjen over tid med å kunne stoppe negative gjengdannelser, sier Visnes til iBergen.no.

Gjennom prosjektet har nå politiet en policy på å være i forkant av problemene. Det betyr at politiet gjerne stiller seg opp utenfor butikken i det ungdommene kommer ut med øl-posene sine.

Og det har vist seg å være en suksessoppsskrift. For politiet i Fana har det siste halve året bare unntaksvis måtte rykke ut til hjemme alene-fester som har gått over styr.

— Det har helt klart hatt sin misjon at vi er i forkant av problemene. Men vi må selvsagt fortsette siden området Fana/Ytrebygda har en stor del barn og unge. Vi må klare å holde nivået på de såkalte verstingene på 4-5 i stedet for 50. Problemet er at de ofte må ha en 10-15 kriminelle forhold på seg før de blir buret inne. Et annet moment er at flere kvier seg for å anmelde forhold som har skjedd på slike fester. Det kan ofte ha sammenheng med at de har prøvd å kaste ut vedkommende og at de så har fått seg en på kjeften, sier Visnes.

Gutt voldsdømt etter hjemme alene-fest

— Han var sjefete, forklarte 17-åringen om den jevnaldrende gutten han banket til blods.

Hjemme alene-festen i Bærum i fjor høst fikk et annet utfall enn den unge vertinnen hadde ønsket.

Jentas foreldre var bortreist hele helgen, og hun arrangerte fest for flere andre ungdommer både fredagen og lørdagen. Allerede første kvelden havnet den nå voldsdømte 17-åringen i bråk med en annen gutt.

I Asker og Bærum tingrett forklarte 17-åringen at han ble kraftig provosert av den andre gutten.

— Han opptrådte sjefete og dirigerte de andre. Han sa blant annet til meg: «Gå og sett deg før jeg kliner deg rett ned!», fortalte 17-åringen fra vitneboksen under rettssaken i desember.

Kvelden etter, på lørdagen, gikk 17-åringen til angrep på rivalen, blant annet ved å slå og sparke ham i ansiktet med kneet. Offeret gikk i bakken, og da sparket 17-åringen ham flere ganger i kroppen, ifølge dommen.

Offeret ble skadet i blant annet nesen, som han blødde kraftig fra. Begge skal ha vært beruset, og ble tatt hånd om av politiet etter voldsepisoden.

— Uprovosert

Retten tok ikke hensyn til 17-åringens forklaring om at han følte seg provosert.

— Dette må karakteriseres som uprovosert vold, konkluderer dommer Jarle Amundsen, som sammen med de to meddommerne dømte 30 dagers betinget fengsel. Tiltalte må også betale 1500 kroner i erstatning til offeret og 1000 kroner i saksomkostninger.

Dommen er gjort betinget fordi tiltalte er såpass ung, og fordi han er tidligere ustraffet.

Stukket i halsen med flaske

En 17-åring ble stukket i halsen med en knust flaske på en hjemme-alene-fest i Bergen nyttårsaften.

Forsøkene på å vise bort en uønsket festdeltaker skal ha vært foranledningen til opptrinnet i Olsvik utenfor Bergen ved 22-tiden søndag kveld, skriver Bergens Tidende på nett.

Gutten som var uønsket på hjemme-alene-festen ble rasende og stakk mot 17-åringens hals med en knust flaske.

Væpnet politi rykket ut til stedet og pågrep etter en snau time den mistenkte gjerningsmannen, mens fornærmede ble brakt til Haukeland universitetssykehus - heldigvis kun med lettere skader. Han kunne skrives ut allerede 22.30, ifølge bt.no.

Gjeng oppsøkte hjemme-alene-fester

Politiet fikk lørdag kveld nødtelefoner fra to ulike adresser, etter at samme ungdomsgjeng oppsøkte hjemme-alene-fester i Levanger.

Den første meldingen kom ved 22-tiden. De tallrike og ubudne gjestene plumpet inn i en privat fest, og laget kvalm. Det oppsto tilløp til slåssing på stedet, og politiet ble varslet. Gjengen forsvant kort tid etter fra stedet. Ved 23.30-tiden fikk politiet en ny nødtelefon, denne gangen fra en annen hjemme-alene-fest.

— Det var samme gjengen som dukket opp der, også, sier operasjonsleder Birger Sandvik.

Igjen ble det knuffing og bråk mellom ungdommene, som alle var i 16-19-årsalderen.

— Ingen ble skadet i tumultene, og det er uklart om det vil komme noen anmeldelser i etterkant, sier Sandvik.

Måtte jage folk fra hjemme alene-fest

En hjemme alene-fest kom helt ut av kontroll på Haflsundsøy lørdag kveld, skriver ANB.

Det var litt etter elleve på kvelden politiet fikk melding om fest ute av kontroll. Det viste seg at noen hadde en hjemme alene-fest.

— Vi ble nødt til å bortvise en del uønskede ungdommer fra stedet. Videre varslet vi foreldrene slik at de de kunne komme å ta tilbake kontrollen over boligen, opplyser skiftleder Åsmund Herrebrøden ved Sarpsborg politistasjon til sa.no.

Hjemme alene-fest utartet

Stjørdalsungdommen slo og sparket for å få ut den ubudne gjesten fra hjemme alene-festen i foreldrenes hus.

Nachspielet hjemme hos stjørdalsungdommen utartet og kom helt ut av kontroll da ubudne gjester dukket opp utpå natta en dag i romjula 2005. Situasjonen blir beskrevet som kaotisk. En to år eldre ubuden gjest ble bedt om å fjerne seg. I munnhuggeriet og krangelen som oppsto ble fornærmede slått flere ganger i ansiktet slik at nesen brakk. Han ble også sparket mens han lå nede på bakken.

Stjørdalingen først i tjueåra møtte i tingretten forleden siktet for voldsutøvelse. Han innrømmet i retten at han sparket og slo, men erkjente ikke straffskyld. Han mente han slo for å forsvare seg og fordi han ble sterkt provosert av fornærmede som nektet å fjerne seg fra huset der han ikke var velkommen.

Etter å ha hørt forklaringene både til tiltalte, fornærmede og flere vitner, konkluderte retten med at tiltalte slo etter at han ble utskjelt på det groveste av fornærmede. Men retten konkluderte like klart med at voldsutøvelsen som fulgte, var helt unødvendig og ikke kan aksepteres. Utveksling av ufinheter er ikke nok provokasjon til å slå eller sparke, mente retten.

I domspremissene peker retten på skadene med brukket neste som fornærmede ble påført. Retten peker også på at han ble sparket mens han lå nede. Etter rettens mening handler det om et alvorlig tilfelle av legemsfornærmelse. Voldsutøvelsen kunne let gitt mer alvorlige skader. Retten ser alvorlig på utøvelse av vold i ungdomsmiljø under påvirkning av alkohol. Allmennpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon, mener retten.

Etter en helhetsvurdering kom retten til at stjørdalsungdommen skulle idømmes samfunnsstraff. Dommen ble samfunnstjeneste i 45 timer med en gjennomføringstid på 90 dager. Gjennomføres ikke samfunnsstraffen, blir det 45 dager i fengsel i stedet.

I tillegg ble stjørdalsungdommen dømt til å betale en erstatning på 1.099 kroner til fornærmede for utgiftene han hadde hatt. Det var også fremmet krav om oppreisning på 3.000 kroner, men dette ble avvist av retten. Fornærmede hadde selv bidratt til å øke konflikten, mente retten.

Flere fester ute av kontroll

I løpet av den sene lørdagskveld måtte politiet roe ned og avslutte flere fester i distriktet.

Ved halv elleve-tiden var det så mye støy og uro på en fest i Østhellinga på Torp at ordensmakten satte foren ned og avsluttet sammenkomsten.

Ikke en time var gått før de gjorde det samme på en hjemme-alene-fest på Kråkerøy, der over 50 ungdommer hadde møtt opp. Like over midnatt dempet politiet også en fest på Kringsjå. Operasjonssentralen fikk dessuten flere meldinger om støy gjennom natt til søndag, uten at de hadde kapasitet til å undersøke alle nærmere.