FLEKKEFJORD: Forrige onsdag omkom en mann da bilen han satt i gikk i fjellveggen på E 39, en snau mil vest for Flekkefjord.

Det tok lang tid før politiet var på stedet.

30-45 minutter

Politiet ble varslet om ulykken klokken 18.28, og første bil, en UP-patrulje, reiste fra Lyngdal fire minutter senere.

Først en halvtime etter ulykken dukket den første politibilen opp. Rapport fra Lister-patruljen tilbake til sentralen om at de var kommet frem på ulykkesstedet, kom kl 19.15, ifølge politiets logger.

Da hadde det gått tre kvarter etter ulykken. Totalt ble tre patruljer dirigert til ulykken, to fra UP og den ene bilen fra Lister. Folk fra brannvesenet hadde dirigert trafikken i mellomtiden.

Det er imidlertid ikke alltid UP-patruljene er i området, slik de tilfeldigvis var denne kvelden.

Langt å kjøre for politiet var det også lørdag 12. januar i år. Da var Ludvig Hunsbedts 22 år gamle sønn involvert i en trafikkulykke som kostet kameraten hans livet.

Ulykken skjedde litt over klokken 12.00, og eneste patrulje i Lister-regionen befant seg da i Kristiansand for å bistå i avhør, omkring én times bilkjøring unna ulykkesstedet.

DØDSULYKKE: 12. januar dør en 22 år gammel mann i en ulykke øst for Flekkefjord. Eneste Lister-patrulje på vakt var i Kristiansand for å bistå med avhør. FOTO: ARKIV Én bil på kveldstid

— Det går fort en halvtime til en time før vi kommer fram til hendelser. Det er klart vi synes det er frustrerende, sier lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord til fvn.no.

På kveldstid og i helgene er kun én patrulje ute i Lister-området, det vil si to politibetjenter i én bil, i et geografisk område der mellom 30 og 40.000 mennesker er bosatt.

— En sjelden gang har vi mulighet til å ha tre politibetjenter ute, men det hører til unntakene, sier Skåland, som frustreres over den lave bemanningen.

0,06 politibetjenter per tusen

  • Det er lange avstander og ofte dårlige veier når det ikke er snakk om hendelser på E 39. Vi skulle jo gjerne vært overalt, og tatt innbruddstyvene, ulykkene, mopedsynderne, stilt opp på skoler og annet. Oppgavene er for mange til at vi rekker over alt.

I nabolandene Sverige og Danmark er det henholdsvis 511 og 509 innbyggere per polititjenestemann, i Norge er gjennomsnittet 592. — Idealet er 500, det vil si to politimenn per tusen innbygger, forklarer Skåland. Agder ligger i nærheten av 1,5. Når dagskiftet er over, og kvelden kommer, er det imidlertid 0,06 politimenn per tusen innbygger som vokter befolkningen i Lister.

— Det går ikke én dag uten at bemanningssituasjoner er samtaleemne i våre driftsenheter, sier lensmannen. Lokalavisen Agder flyter også over av leserinnlegg og saker som eksemplifiserer problematikken.

  • I dag, mandag, bruker vi to mann på transport av en innbruddstyv til fremstilling for varetektsfengsling i Kristiansand, dessuten avgir vi av og til mannskap til fellessamarbeid i politiregionen i Agder, sier lensmannen.

Flere folk

  • Vi blir nødt til å få en klar oppgradering av politiet og antall ansatte. Da må vi ha flere folk og økte bevilgninger, krever Skåland.

Det er heller ikke mulig å flytte folk fra dagskift over til kveldsskift, verken praktisk eller taktisk.

— Vi er avhengig av å opprettholde en viss oppklaringsprosent på sakene, og de som går kvelds- og helgevakter skal jo ha tilsvarende fri. Vi har det travelt nok på dagtid som vi har det.

Dessuten skal politifolk fra alle driftsenheter i Lister på pistolopplæring i høst.

— Dermed blir det minst én mann vekk hele den uka han eller hun er på opplæring, sier lensmannen.