KRISTIANSAND: — Vi har foretatt endringer i måten oksygenet og hydrogenet er merket på, blant annet som en følge av Costas påpekning, sier samfunns- og pressekontakt Johan Chr. Hovland ved Elkems hovedkvarter i Oslo.

Michael Costa, innleid ved Elkem Solar Research & Engineering i Kristiansand, påpekte tidligere i år at store kjøretøyer passerte rett forbi usikrede trykkflasker med oksygen og flytende hydrogen.

En livsfarlig blanding, skulle det skje en reaksjon i luft mellom de to stoffene og en flammekilde. Da dannes nemlig det som kalles knallgass, og slik gass brukes blant annet til rakettdrivstoff.

Costa mener han ble usaklig oppsagt etter at han sa fra om forholdet, som han også filmet med videokamera.

— Det er gjort endringer som gjør at risikoen er mindre enn den var før, så da Costa sa fra, tok vi tak i det, forteller Hovland.

Hovland understreker at alle Elkems ansatte oppfordres til å komme med forslag til forbedringer av produksjonsprosesser og HMS-relaterte forhold.

HMS første prio

Om det er iverksatt rutiner for å følge anleggsmaskiner til fots med en hjelpemann forbi slike risikoområder, kan ikke Hovland svare på, men han presiserer:

— Det viktige er at man har transportveier som gjør at risikoen for at noe skal skje, blir så liten som overhodet mulig. Hovland opplyser også om at maskinen som Costa har filmet, har montert ryggekamera.

Videre understreker Hovland at Elkem har HMS som førsteprioritet i alt det de gjør.

— Det at det kommer forslag om å forbedre HMS-situasjonen, det er bare positivt, sier Hovland.

**Les også:

- Jeg ble sagt opp fordi jeg varslet**

Pågrepet for bombetrussel

- Vi har vært tilbakeholdende med å kommentere denne saken, fordi vi synes det er en trist sak for vedkommende det gjelder, sier Hovland.

— Når dette er sagt, er det slett ikke slik Costa påstår, at han ble oppsagt fordi han sa fra om for dårlige rutiner ved våre anlegg. Han leverte dessverre ikke det vi forventet at han skulle levere, derfor avsluttet vi avtalen om innleie av Costa fra Adecco, sier Hovland.

Bombetrusselen og siktelsene mot Costa ønsker han ikke å kommentere.

— Han gjorde ikke den jobben ut fra de kvalitetskravene vi hadde satt, sier Hovland.

- Hvor langt unna Elkems kvalitetskrav var Costas utførelse av jobben?

— Vi kan ikke gradere det. Men ut fra kravene vi er nødt til å ha, så holdt det ikke mål.

Uriktig oppsagt

Michael Costa innrømmer overfor fvn.no at det sikkert kan ha vært ting å utsette på hans kvalifikasjoner, men han mener fortsatt han er uriktig oppsagt.

Det samme fastholder hans advokat, Per Danielsen.

— Etter avtale med Elkem, har jeg fjernet de påstandene mot Elkem jeg hadde publisert på nett, sier Costa, som nå ønsker å bli værende i Norge inntil hans navn er renvasket.

Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot Costa etter de forholdene han er siktet for. Saken er fortsatt under etterforskning, ifølge Morten Formo, jurist ved påtaleenheten i Agder politidistrikt.