KRISTIANSAND: Det er ikke bare krokusene i hagen som merker at det er vårlig i februar. Også våre firbente venner merker på pelsen at noe er i emning.

— Se hvor mye hår Janka mister

Temperatur-regulert

  • Røyting er helt klart temperatur-regulert, samtidig som at mange hunder og katter blir forvirra i forhold til at vi varmer opp boligene innendørs, sier smådyrsveterinær ved Sørlandets Dyreklinikk, Kristin Hagen Johanssen, til fvn.no.

Det gjør at flere hundeiere nå har hårballer av uante dimensjoner rullende rundt på gulvet hjemme. For ikke å snakke om et dekke av hår på alt man eier og har av klesskift og møblement.

- Ikke så enkelt

Anne-Lise Holte ved Lauvstua kennel i Kristiansand ser derimot ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom røyting og temperatur.

— Det er ikke min erfaring. Det er mer hormonelt styrt, iallefall når det gjelder tisper. De røyter foreksempel i forbindelse med løpetiden, sier Holte.

Hun og mannen driver oppdrett av hunderasen Novia Scotia Duck Tolling Retriever i Kristiansand. Hannhundene hennes holder på å få mer pels, i stedet for å røyte i disse dager.

Holte tror også at røyting kan variere mellom hunderasene og innad i rasene. Veterinær Paul Stamberg, ved Randesund Dyreklinikk, mener likevel at det er en sammenheng mellom røyting og temperatur.

Janka (5) gir fra seg solide mengder med hår i februarmåned.

Se hvor mye pels Janka (5) mister

Hormonene blir påvirket av været

— Hormonene blir påvirket av lys og temperatur, så indirekte så kan man si at været virker inn, sier Stamberg til fvn.no.

Han har hatt bemerkelsesverdig flere kunder som klager over røytesesongen i år, og Stamberg tror at det har sammenheng med den milde vinteren.

  • Det er flere som sier at hundene aldri har mistet så mye pels som nå i år. Ut fra det en hører av folks erfaring, så er det mer røyting nå enn det har vært tidligere, forteller veterinæren.

Overlapper hverandre

Han tror at røytesesongen har blitt betraktelig lengre og at sesongene i større grad overlapper hverandre. Hundens daglige liv har også en innvirkning på hundens pels.

— Naturen er innrettet slik, at hvis de er mye ute, så røyter de mindre enn de hundene som er mye inne.

I likhet med Holte mener også Stamberg at valg av fór er essensielt når det kommer til hunder og katter.

— Fór har enormt mye å si. Bra fór, gir bra pels. Det er mange som velger en billig butikkløsning, da blir det mye røyting, advarer Stamberg.