Mordbrannsaken startet i dag

ARENDAL: Rettssaken etter brannen natt til 15. juli i fjor, hvor to personer omkom av kullosforgiftning, startet i Aust-Agder tingrett i dag. En 29 år gammel mann og hans 24 år gamle venninne står tiltalt for mordbrann.

Kvinnen har ikke erkjent straffskyld, mens 29-åringen tilsto mordbrannen da rettssaken startet.

Skulle kjøpe startpistol

— Jeg er selvfølgelig fryktelig lei for at det gikk slik. Utfallet var aldri planlagt eller ment å bli slik, sa 29-åringen i sin forklaring for retten.

I sin forklaring la han vekt på en episode som skjedde om ettermiddagen den 14. juli. 29-åringen skulle kjøpe en startpistol av den ene av de to omkomne, og oppsøkte dem med øl og noen hundrelapper.

Beløpet var ifølge ham for lite, noe som gjorde at han ble banket opp.

— De satte seg på brystkassen min. Jeg fikk et astmaanfall, mistet pusten og var bevisstløs en kort stund. Deretter gikk de fra leiligheten, sa 29-åringen i tingretten onsdag.

De skal også ha krevd at han måtte betale 30.000 kroner. I løpet av dagen og kvelden før brannen, fikk 29-åringen i tillegg høre at de to omkomne ville gi ham juling nok en gang. Det var da han fant ut at noe måtte gjøres, opplyste han i retten.

— Jeg ville skremme dem, sa han om brannen.

- Ble sjokkert

Ifølge 29-åringens forklaring, trodde han at de to mennene var på byen og lette etter ham da huset ble tent på.

De to tiltalte skal ha gått sammen til Shell i Grimstad sentrum natt til 15. mai. Der skal 29-åringen ha fylt bensin på en spylervæskekanne, før de to gikk videre til åstedet. Ifølge påtalemyndigheten grep ikke kvinnen inn verken da 29-åringen tente på eller da brannen utviklet seg.Hun er i likhet med 29-åringen nå tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen.

— Jeg ble sjokkert da hun ble fengslet, sa 29-åringen da kvinnens forsvarer Sigurd Klomsæt spurte den tilttalte mannen om hennes rolle.

Under et politiavhør den 26. juli skal imidlertid 29-åringen ha sagt «hun syntes det var en gode idé». I retten onsdag sa han at han var misforstått, og at han han mente at kvinnen syntes det var en god idé med en tur ut.

Om avhøret den 26. juli sa 29-åringen at han var sliten og i ferd med å bli rusfri.

— Jeg var deprimert og på en nedtur, sa han i retten.

Advokat Klomsæt mente i tingretten at avhøret kan ha vært i strid med påtaleinstruksen, siden tiltalte var i en slik tilstand.

Alvorlige trusler

29-åringens forsvarer, advokat Lill Slinning Vassbotn, la i sine spørsmål vekt på kontakten hennes klient hadde hatt med politiet tidligere på kvelden. Etter at mannen ble banket opp, skal han ha oppsøkt politiet for å få hjelp. To politimenn skal også ha vært med ham hjem i leiligheten hvor volden fant sted.

Ifølge Vassbotn framsatte tiltalte alvorlige trusler uten at politiet tok dem på alvor. Han skal ha kommet med en utblåsning mot de to som senere omkom, og sagt at han skulle skyte de og tenne fyr på de.

— Når dere ikke vil gjøre noe, må jeg gjøre noe selv, skal han ha sagt til politiet.

Det vil bli lagt ned krav om erstatning på over tre millioner kroner mot de to tiltalte. Det er satt av sju dager til saken i retten.

Fvn.no følger saken.