Allerede 21. august i fjor var de 10.000 billettene til årets Landstreff, som blant annet trekker mange russ fra Sørlandet, utsolgt.

I fjor innførte Kongeparken gebyrer for å snike seg inn uten billett.

— Vi har de siste årene sett en stor utvikling av unge gutter i 20-årene som sniker seg inn under Landstreffet. De kommer ikke for musikken, men for å lage bråk, og mange er overstadig beruset, sier lekemester i Kongeparken, Håkon Lund, til Stavanger Aftenblad.

— Tidligere var straffen for sniking utvisning fra området, men vi opplevde at de samme snek seg inn igjen. Derfor innførte vi i 2008 et gebyr på 2500 kroner for dem som ble tatt.

De som sniker seg inn under Landstreffet er ikke lette å kjenne igjen fra de andre i russedresser:

— De har for eksempel funnet fram sine gamle russedresser. I fjor grep vi unge menn med Russ 2005 på dressene. Vi gir dem som blir tatt to valg: Enten betale gebyret eller bli anmeldt til politiet. 60 personer valgte å betale i fjor, og det har gitt summen på 150.000 kroner. Denne summen velger vi å gi i sin helhet til SOS-Barnebyer, sier Håkon Lund.

Sonja Bjørnsen fra SOS-barnebyer i Stavanger mottok pengene fra Håkon og ansvarlig for Landstreffet, Magnus Lund, onsdag.

— SOS-barnebyer har den daglige omsorgen for 50.000 barn. Pengene fra Kongeparken skal ikke brukes til et bestemt prosjekt, men vil komme godt med, sier hun.