KRISTIANSAND: Det var lørdag ettermiddag i forrige uke beslaget ble gjort, ifølge NRK Sørlandet. Da stoppet tjenestemennene to nederlandske kvinner på 22 og 37 år som ankom med danskeferja Superspeed til Kristiansand. Nå sitter kvinnene varetektsfengslet.

— Kvinnene kom gående i land. Ut fra kroppspråket følte vi at det var noe mistenkelig, og vi valgte å ta dem ut til høyere kontroll, sier kontorsjef Helge Breilid ved Tollvesenet i Kristiansand til fvn.no.

740 gram kokain i magen

Kvinnene hadde ingenting i bagasjen eller på seg, og det ble mistenkt at de hadde svelget eller gjemt noe i endetarmen. Etter et par timer valgte den ene å innrømme at hun hadde svelget 74 kuler med kokain, mens den andre hadde stappet 12 kuler opp i endetarmen.

— Halvparten av kulene til hun som hadde svelget kulene kom ut da hun «ble satt på potta». Men det gikk et helt døgn før alt kom ut. Til sammen var det 740 gram. Den andre kvinnen hadde mellom 120 og130 gram i seg, sier Breilid.

Han er fornøyd med beslaget, ettersom det var så mange som 1500 passasjerer med ferja, og tollerne klarte å stoppe to narkotikakurere blant dem.

Var tre dager i magen

  • De var rolige og heller ikke veldig nervøse. Den ene av dem sovnet faktisk mens hun var her. Men dyktige tjenestemenn klarte å avsløre smuglerne, sier Breilid.

Kvinnen som hadde svelget kulene hadde hatt kokainkulene så lenge som tre dager i magen. Det er både svært farlig og uvanlig.

— Det høres nifst ut med narkotika i magen i så lang tid, men det gikk altså bra med henne. Det hender at smuglere prøver å skjule narkotika på denne måten, men det er mer vanlig på fly og transport over kortere tid enn ferje, sier Breilid.

Varetektsfengslet

Kvinnene skulle etter planen til Oslo med kokainen. Politiet har valgt å ikke gå videre for å finne eventuelle bakmenn og leverandører.

— Kvinnene er varetektsfengslet i fire uker. Begrunnelsen for det er unndragelsesfaren, altså at vi er redd de vil unndra seg straff ved å flykte til utlandet, sier politiadvokat Folke Åmlid til fvn.no.

Dermed skal de foreløpig sitte varetektsfengslet til 17. mars, men politiet satser på at kvinnene sitter varetektsfengslet til straffeutmåling avligger.