LILLESAND: — Dette er aldeles vanvittig! Vi fikk en telefon fra gruppelederen i Høyre, Ragnar Langfeldt, på søndagskvelden, så vi ikke skulle få sjokk da vi så partiets forslag i avisen. Til nå har vi lagt ned bortimot 900 timer med dugnad på disse lokalene. Og det er mye. Når du får grønt lys for noe og legger ned mye arbeid, så er dette å gamble med folks følelser og initiativ.

Dette sier en oppbrakt Edle Gulløy Larsen, leder i Lillesand Husflidslag. I januar flyttet laget inn i ”uthuset” på Gamle Møglestu, etter å ha følt seg som jaget vilt i mange år. I helga fikk de så meldingen om at Lillesand Høyre ville fremme forslag om å selge hele Gamle Møglestu og legge all aktivitet som enten er planlagt eller i gang, opp til Lillesand Ungdomsskole. Skolebygningene blir stående tomme når ny skole står klar høsten 2010. Mandag fikk forslaget oppslutning fra seks av ni representanter i tjenesteutvalget, mens tre, fra Sp, Venstre og Ap, gikk inn for å beholde stedet. Flertallets argument er at Lillesand vil få for stor kommunal bygningsmasse.

Fortsetter dugnaden

  • Men vi gir ikke opp! Uansett resultatet i de politiske fora ønsker vi å gjøre ferdig oppussingen av lokalene. Jeg håper vi blir her for alltid. Her er ingenting avgjort ennå, sier Edles ektemann Asbjørn. Sammen med Astri Topland viser de entusiastisk rundt i lokalene. De skal ta i bruk hele første etasje, mens kulturskolen har flyttet inn i andre. Både tekstilrom og sløydsal er for lengst i bruk, og de har planer for alt fra ”eggrommet” til ”fjøset”.

— Jeg synes nesten ikke dette går an. Og kommunen har jo alt brukt 1,8 millioner her, blant annet til brannsikring. Selv om vi kan få nyoppussede lokaler på Fagertun, er det her vi ønsker å være. Dette er bygninger vi er glade i, og Møglestu har alle sjanser til å bli et flott kultursted, sier hun. Foreningen, som ble stiftet i 1991, har 50 voksne og 60 barn i rekkene. I det gamle uthuset har laget totalt fått 370 m2 til rådighet.

Gamle Møglestu er del av en stor foreslått ”salgspakke” som omfatter både brannstasjon og Smedmyra Dagsenter, Distriktslegegården, stasjonsbygningen og et område nord for dagens E 18. All aktivitet er foreslått samlet i oppussede lokaler på dagens Lillesand Ungdomsskole. Totalarealet her er 3900 m2, og man har beregnet seg fram til 23 millioner i kostnader.

- Har ikke råd

Partileder Magne Nikolaisen understreker at den antydete totale salgssummen på totalt 30 millioner må oppfattes svært omtrentlig. Eksempelvis er de 3300 m2 på Gamle Møglestu satt opp med en forventet pris på åtte millioner. Kommunen kjøpte eiendommen av fylkeskommunen i 2005 for 3,5 millioner med tanke på å bruke arealene til ny ungdomsskole. Noe som strandet på de mange kulturminnene.

Lars Morten Johannessen hos byggmester Ole Morten Johannessen har vært på befaring på Gamle Møglestu og er meget bestemt på at Lillesand kommune ikke har råd til å beholde stedet. For eksempel må alle vinduene i hovedbygningen renoveres. Et tungt vedlikeholdsbygg, konkluderer han.

NYINNFLYTTET: Lillesand Husflidslag flyttet inn i "uthuset" på Gamle Møglestu i januar. Om et par år må de trolig flytte igjen. FOTO: JOSTEIN BLOKHUS Foto: Blokhus