FARSUND: En 21 år gammel mann fra Mandal er i Lister tingrett dømt til å sone 120 dager i fengsel for en rekke straffbare forhold da hans ville bilferd endte med at han fløy om lag 30 meter ned på en gang— og sykkelsti.

I retten har mannen erkjent straffskyld, men sagt at han ikke husker noe fra turen.

Knipset i 129 km/t

Mannen var på vei nordover på Nord-Jæren i oktober i fjor, da han uten gyldig førerkort og med promille, kjørte i høy hastighet over en rundkjøring på riksvei 44 på Stangeland i Sandnes. Deretter traff han autovernet på andre siden av rundkjøringen, og landet på hjulene på gang- og sykkelstien som går under riksveien.

Bare kort tid i forveien, ble farten til den nå 21 år gamle mannen målt til 129 kilometer i timen i 70-sonen av en fotoboks ved Øksnevad i Klepp.

Flere vitner så den ville ferden på riksvei 44, og retten har funnet det bevist at 21-åringen holdt høy fart inn mot rundkjøringen.

Fare for andre

«Som følge av dette oppstod det stor skade, og det var også fare for at andre trafikanter, enten i rundkjøringen eller på gang- og sykkelstien, kunne bli skadet», heter det i dommen.

To og en halv time etter ulykken ble det tatt blodprøve av ham ved Stavanger universitetssykehus. Blodprøven viste at han hadde en promille på 1,48.

Ulykken og promillekjøringen på Nord-Jæren skjedde bare snaue tre uker etter at mandalitten i Kristiansand tingrett ble dømt for promillekjøring. Der ble han dømt for å ha kjørt med 1,4 i promille på E 39 i Mandal, etter at han kjørte utfor veien og havnet på taket. Også den gangen kjørte han uten gyldig førerkort.

Har fyllekjørt fire ganger

I dommen fra Kristiansand tingrett ble mannen fradømt førerkortet for alltid, noe Lister tingrett la vekt på.

«Promillekjøringen fant sted få dager etter at han var blitt domfelt for promillekjøring for annen gang. Dette er klart straffskjerpende», skriver tingretten i dommen.

Mandalitten er nå dømt for totalt ni tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort og fire tilfeller av promillekjøring. Den siste dommen omfatter også fyllekjøring uten gyldig førerkort ved Ore i Farsund, hvor mannen ble stoppet av politiet i august i fjor. Hans promille var da på 1,38. ## Alvorlig skadet

Under ulykken i Sandnes pådro 21-åringen seg en alvorlig ryggskade, og har etter ulykken vært innlagt på rehabiliteringssykehus i sju måneder. Retten fant ikke dette særlig formildende.

Heller ikke en funksjonsnedsettelse han har fått som følge av ryggskaden, fikk betydning for boten 21-åringen må betale. Aktor la ned påstand om bot på 3000 kroner, men tingretten satte kravet til 8000 kroner.