KRISTIANSAND: Onsdag kveld stod kommunens økonomidirektør, Terje Fjellvang, i rådhuset og fortalte de 53 bystyremedlemmene hvordan rådmannen vil drive kommunen de neste fire årene. Han fortalte om en kommune som ikke har nok inntekter til å forsvare utgiftene.

Kuttene:

Byråkratstillinger skal vekk, eldreomsorgen skal drives noe billigere. Det blir ikke enklere å få sykehjemsplass og hjemmesykepleie, det er ikke penger til å bygge flere leiligheter til cirka 40 unge psykisk utviklingshemmede som burde fått et sted for seg selv. Det er heller ikke penger til å bedre legedekningen i sykehjemmene eller gi bedre fysioterapitilbud.

Skoleetaten skal i løpet av de neste fire årene spare nærmere 22 millioner kroner. Det betyr noe lenger mellom hver lærer – med dertil hørende dårligere kvalitet på undervisningen. Elevene skal ikke lenger få kommunalt finansiert daglig gym, og byens minste skole Erkleiv skole med 13 elever, legges ned.

Kristiansand kommune var en foregangskommune på frukt, grønt og gym, men nå mener rådmannen det er på tide å avslutte dette folkehelsetiltaket. Han finner ikke penger til å gi kristiansandelevene et bedre tilbud enn det som finnes i andre kommuner. Det blir i grunnen litt mindre penger til alt, men ingen dramatiske kutt i lovpålagte oppgaver.

Noe av det helse— og sosialdirektør Lars Dahlen er mest bekymret for er kutt på 10 millioner i sosialhjelpen og at det ikke er penger til å styrke barnevernstjenesten.

Antall sosialklienter har gått kraftig ned, men nå budsjetterer man med at det skal fortsette – til tross for at finanskrisen med dertil hørende arbeidsledighet trolig vil føre til det motsatte. Det blir også langt mindre penger til å støtte frivillige organisasjoner.

Avgiftsøkning

For å unngå de dramatiske kuttene vil altså rådmannen ha flere penger fra deg. De kommunale avgiftene skal opp nesten ti prosent neste år. Samtidig går eiendomskatten opp. Dermed går de samlede avgiftene opp med totalt 868 kroner neste år.

Men rådmannen nøyer seg ikke med det. Han vil bruke rundt 20 millioner kroner på å omtaksere alle de 28.000 eiendommene i storbyen. Skattetaksten fra 1984 skal glemmes, nå skal eiendomsskatten regnes ut etter markedstakst. Det vil si at de som bor i bydeler som Lund og Kvadraturen, hvor eiendomsprisene har gått kraftig opp, må regne med voldsom økning i eiendomsskatten, mens de som bor i Tveit og Ålefjær, ikke rammes like hardt. Dette skjer først i 2011. Det er umulig å si eksakt hvor mye mer du må ut med i eiendomsskatt, men mellom 2.000 og 6.000 kroner EKSTRA i året er realistisk. I teorien gir omtakseringen rådmannen mulighet til å tredoble eiendomsskatten de kommende årene.

I år betaler Kristiansands eiendomsbesittere drøyt 170 millioner i eiendomsskatt. Ingen andre norske kommuner tar inn mer enn Kristiansand. I forhold til 2008 vil den i 2011 ha økt med 84 millioner kroner. Noe som vil gi kommunene 40 millioner kroner ekstra i året fra 2011. Tross trange tider: rådmannen har funnet 30 millioner til å dekke ekstraregningen på teater- og konserthuset Kilden. Summen er nok til at bølgeveggen kan bygges. Men han har ikke funnet penger til å bedre forholdene for de 1450 elevene i den kommunale musikkskolen. Håpet om nybygg ved UIA til 125 millioner kroner må glemmes, i hvert fall fram til 2012. Han har også lagt inn penger til å bygge det nye aktivitetssenteret og badelandet på Marinetomta.

Idda:

Beboerne på Tinnheia og Grim har i månedsvis vært på krigsstien fordi de føler de må ta mange belastninger, men ikke får noen fordeler av kommunen. Rådmannen har tatt poenget. I 2010 setter han av penger til å bygge ishall/idrettshall på Idda. Det er så fort som mulig, fordi neste år må gå med til planlegging og regulering.

Gjelden:

Kristiansand kommune skal fortsette å øke gjelden. Investeringer i nytt sykehjem på Prestheia, Kilden, badeland, ny skole på Havlimyra osv. krever det. Netto gjeld vil nærme seg fire milliarder kroner neste år. Det betyr at kommunen daglig må ut med nær én million kroner i renter og avdrag (360 millioner i året). Sagt på en annen måte: Hver dag koster gjelden det samme som to årsplasser på sykehjem eller 25 skoleelever i ett skoleår.