LYNGDAL: Torsdag kveld mistet åtte sjåfører førerkortet under en fartskontroll langs E 39 ved Lehnesfjorden.

— Det begynte ganske pent og pyntelig, men de siste to timene rauset det inn. Vi er absolutt ikke fornøyd med det, forteller UP-sjef i Rogaland og Agder, Steven Hasseldal, til fvn.no.

29 forenklede forelegg ble delt ut under fredagens kontroll, derav fikk elleve tyngre kjøretøyer forelegg. Ingen sjåfører av tyngre kjøretøyer mistet førerkortet under kontrollen.

Statens vegvesen har akkurat avsluttet en automatisk trafikkmåling på stedet, og utfallet viser at svært mange kjører over fartsgrensen.

— De ligger langt over fartsgrensa hele tiden. De vi tar kjører betydelig over grensa. Vi hadde akkurat fått inn automatisk trafikkmåling fra Statens vegvesen som har satt ut måler på periode over de siste 14 dagene. For å si det rett ut er resultatene nedslående, sier Hasseldal.

Intensiverer kontrollene ytterligere

Over halvparten av alle billistene overholdt ikke 60-grensen på stedet.

— Grovt sett viser undersøkelsen at cirka 30 % kjører i over 70 km/t, og det er ille. Langt over halvparten av sjåførene kjørte over 65 km/t. Det er ikke bra i det hele tatt.

Som følge av Statens vegvesens målinger og gårsdagens kontroll intensiverer Utrykningspolitiet nå kontrollvirksomheten ved Lehnesfjorden.

— Vi kommer nå til å intensivere kontrollen enda mer. Vi har satt dette stedet som et virkelig satsingsområde. Til tross for at det er merket som ulykkesbelastede område og at det er fotoboks på stedet, bryr folk seg ikke om fartsgrensene, sier Hasseldal.

I hele år har politiet foretatt kontroller med jevne mellomrom. Ifølge Hasseldal er det ingen tegn til bedring, verken når det gjelder vanlige bilister, eller førere av tyngre kjøretøy.

Hver gang det foretas kontroll langs stedet, blir mellom 30 og 50 sjåfører bøtelagt.

Ønsker ikke å bøtelegge

Bilen som ble tatt med høyest hastighet torsdag kveld kjørte i 99 km/t, noe som er nesten 40 km/t raskere enn det som er tillatt.

— I tillegg til hastigheten foretok de en ganske stygg forbikjøring, sier Hasseldal om råkjøreren, som foruten bot må klare seg uten førerkort en god stund fremover.

Hasseldal presiserer at politiet ikke har noe ønske om å bøtelegge flest mulig bilister.

— Målet vårt er å få folk til å senke farten. Undersøkelser gjort av Statens vegvesen viser en nøye dokumentert sammenheng mellom fart og ulykker. I de fleste ulykker er høy fart en medvirkende årsak, sier han.

- Verste strekningen i Agder

Han mener det må en omfattende holdningsendring til for å få ned farten langs veiene.

— Når 30 prosent kjører langt over 70 kilometer i timen, sier det noe om holdningen til fartsgrensene. Vi får av og til kritikk for å stå på feil sted, men vi foretar kontroller der folk kjører for fort. Å stå der ingen kjører over fartsgrensen har ingen hensikt, sier han.

Kirkheitunnelen i Mandal har lenge vært utpekt som verstingstrekning nummer en på Sørlandet. Hasseldal går langt i å antyde at E 39 langs Lehnesfjorden nå er den verste strekningen i Rogaland og Agder når det gjelder råkjøring.

— Den er hvert fall en av de tre verste i mitt distrikt, og kanskje også den aller verste, sier han.