KRISTIANSAND: — Vi reiser inn til Oslo i natt og blir med på riggingen og planleggingen av det som jeg våger å påstå blir norgeshistoriens største fyrverkeri, forteller Jan Yngve Gundersen, partner i Engelsrud NFI Pyrotechnics AS, til fvn.no, firmet som skal sørge for at besøkende og tv-seere får oppleve et fyrverkeri de sent skal glemme.

Spesiell type varer

Fyrverkereselskapet han er medeier i har fått kontrakten for å skapte det gigantiske åpningsshowet.

— Det var naturligvis en lang prosess, men det er ikke mange i Norge som kan sette opp fyrverkerishow i denne størrelsen. Her er det spesielle typer varer som skal brukes, sier kristiansanderen.

Fyrverkeriet vil være en tredelt sammenhengende seanse hvor første minuttet vil være tilpasset TV-sendinger. Deretter kommer en mer moderat "transportetappe", før en åtte minutters lang seanse fører frem mot en storslagen finale.

- Flott opplevelse

Engelsrud NFI Pyrotechnics AS har folk som har drevet med fyrverkeri i mange år, og Gundersen har selv holdt på med dette siden 1980. Selskapet satser stort på denne typen show, men har også mindre show hver helg, forskjellige steder i Norge.

Gundersen forteller at det var hans firma som leverte Hennig Olsens fyrverkerishow 17. mai i fjor og kommunens oppskyting fra Tress nyttårsaften.

— Kunsten er å få fram kreativiteten, slik at folk får en flott opplevelse, sier han.

Ti minutters show

Fyrverkeriseansen starter like før klokken 23.30 og vare i drøyt ti minutter. Rakettene skytes opp fra tre posisjoner på fjorden like ved Operaen. Best utsikt til fyrverkeriet vil man få fra Bjørvika eller fra Ekeberg.

— Her overlates ingenting til tilfeldighetene, sier daglig leder i selskapet, Espen Kolstad.

Det er Fyrverkeriselskapet selv, sammen med Oslo kommune og Operaen, som har delt kostnadene for fyrverkeriet.